Buiten sporten taboe vanaf windkracht 6: veel Groningse lichtmasten staan op breken

De opmars van energiezuinige maar zware LED-verlichting zorgt vooral in oudere lichtmasten voor gevaar rond veel Groningse sportvelden. Foto: Archief DvhN

Sporten bij windkracht 6 of meer is voorlopig taboe op veel Groningse sportcomplexen. Van de 464 lichtmasten langs de velden zijn er naar schatting driehonderd zo verroest dat ze bij storm kunnen breken of omvallen.

De gemeente Groningen trekt 750.000 euro uit om de meest aangetaste lichtmasten zo snel mogelijk te vervangen en werkt aan een meerjarenprogramma om de verlichting rond in de verdere toekomst op orde te houden. Ondertussen geldt voor de sportclubs het devies: bij storm niet spelen.

Probleem door toeval aan het licht op sportpark Coendersborg

Inmiddels zijn al enkele masten vervangen die direct gevaar op kunnen leveren. Dan gaat het met name om het sportpark Coendersborg waar het probleem afgelopen zomer toevallig aan het licht kwam bij onderhoudswerkzaamheden.

Die ontdekking heeft de gemeente overvallen, zei sportwethouder Inge Jongman woensdag in een toelichting voor de raad. Het probleem is vooral ontstaan doordat de oude lampen de afgelopen jaren op grote schaal zijn vervangen door energiezuinige led-verlichting. Daarvoor zijn veel zwaardere armaturen nodig dan voorheen. Zwakke plekken in het staal snel kunnen buigen of barsten.

Gemeente gaat alle veilige masten certificeren

Op basis van een steekproef schat Groningen het aantal onveilige masten op driehonderd. Wethouder Jongman verwacht binnenkort preciezere cijfers uit een inspectieronde langs alle 464 lichtmasten. Exemplaren die geen gevaar opleveren krijgen een veiligheidscertificaat, voor de rest geldt waakzaamheid tot de vervanging een feit is.

,,We zijn continu in contact met alle verenigingen om hen erop te wijzen dat je bij windkracht 6 niet meer mag sporten’’, zegt Jongman. De clubs dragen zelf de verantwoordelijkheid om over de veiligheid van hun leden te waken. Afgelasten van trainingen en wedstrijden is raadzaam bij stormwaarschuwingen, ,,ook als het achteraf bij windkracht 5 blijft’’, aldus de wethouder. ,,Ga liever aan de veilige kant zitten dan aan de onveilige kant.’’

Dat het probleem jaren heeft kunnen oplopen voordat de gemeente het per toeval ontdekte, leverde woensdag kritiek op van met name VVD en CDA. Woordvoerder Jalt de Haan van die laatste partij vindt bovendien dat Jongman de vervanging niet mag bekostigen uit het zogeheten co-financieringsfonds dat is bedoeld is voor initiatieven om Groningers meer aan het sporten te krijgen.

‘Laat ontdekt? Godzijdank op tijd, voor ongelukken’

PvdA-woordvoerder Piet Jan Loopstra ziet het probleem niet. ,,Shit happens’’, zegt hij over het feit dat het probleem nu pas aan de dag komt. ,,Het is gebeurd: vijf, zes colleges hebben het eerder niet gezien. Godzijdank is het nu op tijd ontdekt, voor er ongelukken zijn gebeurd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu