Buitenlanders kunnen ook in Groningen QR-code krijgen

De CoronaCheck-app met QR-toegangscode. ANP REMKO DE WAAL Foto: Remko de Waal

Buitenlanders die buiten Nederland een coronavaccinatie of -besmetting hebben gekregen, kunnen binnenkort ook in Groningen hun QR-toegangscode krijgen. Ze moeten er nu voor naar Utrecht reizen.

Volgens medisch socioloog Danielle Jansen van de Rijksuniversiteit Groningen is dat een uitkomst voor zo’n tienduizend buitenlandse studenten in Groningen. Zij kreeg er klachten van studenten over. ,,Om maar enigszins aan het sociale leven deel te nemen wordt van deze studenten, en alle andere buitenlandse studenten in de rest van Nederland, verwacht dat zij naar Utrecht afreizen om hun vaccinatie te laten registreren’’, zegt Jansen. ,,Het heen en weer reizen naar Utrecht kost een dag en kost ook geld. Het alternatief is dat zij voor iedere keer dat ze een café of restaurant willen bezoeken een PCR-test laten doen.’’

Ook een plek in Rotterdam

Demissionair minister Hugo de Jonge van volksgezondheid heeft er vrijdag een brief over geschreven aan de Tweede Kamer. De GGD Groningen wordt door hem via een spoedregeling aangewezen om de QR-code voor de CoronaCheck aan te maken. Het moet vanaf komende zaterdag al kunnen in Groningen, is de bedoeling.

Naast Groningen komt er ook in Rotterdam een plek voor buitenlanders die een Nederlandse QR-code willen.

Volgens De Jonge is eerst alleen voor Utrecht gekozen omdat er specifieke kennis nodig is om buitenlandse vaccinatiebewijzen of herstel-bewijzen te controleren. De ervaring in Utrecht leert dat het ook op enkele andere plekken moet kunnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu