Hoe Geert Pruiksma van Museum Nienoord op Papoea-Nieuw-Guinea in een bloedige stammenstrijd belandde (en daar ter plekke luchtig op reageerde)

Museum Nienoord-directeur Geert Pruiksma reisde in september door Papoea-Nieuw-Guinea, met als afsluiting het Goroka Festival. Daarop zingen en dansen stammen elkaar jaarlijks vrede toe. Pruiksma raakte er verzeild in een minder vreedzaam einde.

Geert Pruiksma in zijn museale woning in de Folkingestraat in Groningen, met een mythologisch beeld dat hij meenam uit Papoea-Nieuw-Guinea.

Geert Pruiksma in zijn museale woning in de Folkingestraat in Groningen, met een mythologisch beeld dat hij meenam uit Papoea-Nieuw-Guinea. Foto: Corné Sparidaens

Papoea-Nieuw-Guinea viert elke 16de september de nationale onafhankelijkheid. Deze keer valt dit op een vrijdag, de dag dat Geert Pruiksma aankomt in Goroka, na een uitgebreide reis door het land. In het weekend dat volgt op de feestdag staat de stad van een kleine 20.000 inwoners in het teken van het Goroka Festival. Stammen uit heel het land vieren dan dat ze vredig naast elkaar leven. Tot diep in de vorige eeuw bevochten ze elkaars territorium, elkaars jachtgebieden. Het festival dat het einde van die strijd markeert bestaat 65 jaar.