Bungalowpark De Leine boos over woonverbod: 'Beleid van de wethouder klopt niet'

Permanente bewoning van De Leine is vanaf 1 juni niet meer toegestaan. Foto: Archief Reyer Boxem

Bungalowpark De Leine in Kropswolde heeft geen vertrouwen meer in wethouder Jan-Jakob Boersma van de gemeente Midden-Groningen.

Bewoners hebben een brief ontvangen waarin staat dat permanente bewoning op het park aan het Zuidlaardermeer vanaf 1 juni 2020 niet meer is toegestaan. ,,Wethouder Boersma heeft steeds aangegeven geen vooringenomen standpunt te hebben maar zijn werkwijze en dit voorstel staan daar haaks op’’, zegt voorzitter Bert de Bey van het bungelowpark.

Bewoners die illegaal permanent in de huizen wonen, krijgen een jaar de tijd om andere woonruimte te vinden. Dit geldt voor zo’n dertig huishoudens van wat in de volksmond het Smurfendorp heet, dankzij de blauwe huisjes.

Gedoogbeschikking

In totaal telt het park 87 woningen. Ruim 40 worden legaal permanent bewoond. Deze bewoners hebben sinds 2005 een gedoogbeschikking: zij mogen er permanent wonen, maar als ze overlijden of hun recreatiewoning verkopen mogen de nieuwe eigenaren dat niet.

De overige woningen worden recreatief gebruikt.

De handhaving van het nieuwe besluit wordt gemandateerd aan het college. ,,Dat betekent dat daarover niet meer in de gemeenteraad gediscussieerd zal worden. Dat lijkt nergens op’’, reageert De Bey. Welke straf op illegale bewoning komt te staan, is nog niet bekend.

Volgens het bestuur van De Leine gaat permanente bewoning prima samen met de horeca- en havenactiviteiten naast het park.

Maar paviljoen De Rietzoom en Jachthaven Allround Watersport zijn tegen permanente bewoning op het park omdat zij vrezen in de toekomst beknot te worden in hun activiteiten.

Jaren touwtrekkerij

Na vele jaren touwtrekkerij geeft het college nu gehoor aan een eerdere wens van de gemeenteraad het park te bestemmen voor recreatief gebruik. Dit oude raadbesluit bleek op onderdelen niet correct.

Na nieuw overleg met alle betrokkenen en belanghebbenden heeft het college nu een definitief besluit genomen: Geen permanente bewoning op het park. Met een uitzondering voor bewoners met een persoonlijke gedoogbeschikking.

De Leine gaat een brief sturen naar minister Van Veldhoven. De Bey: ,,Die heeft aangegeven dat zij op de hoogte wil worden gebracht als er discussie is over de transitie van een park met de gemeente. Wat hier gebeurt, klopt gewoon niet. Dit probleem is simpel op te lossen, maar de gemeente wil domweg niet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu