Buren van Groninger Stadspark krijgen met festivals steeds meer te verstouwen

Het Bevrijdingsfestival in Groningen. Foto: Archief DvhN

Bewoners van de Grunobuurt en Laanhuizen – de wijken die aan het Stadspark grenzen – krijgen heel wat grote evenementen voor de kiezen.

Na Kingsland op Koningsdag en het Bevrijdingsfestival op 5 mei, staat zaterdag Stadspark live voor de deur. En komt later deze zomer het festival Hullabaloo nog.

Voorafgaand aan Kingsland en het Bevrijdingsfestival hielden de bewoners van de Grunobuurt en Laanhuizen hun hart vast. Zou het met de invasie van jonge festivalbezoekers weer een grote puinhoop worden met zuipende en in portieken en tuinen urinerende en kotsende muziekliefhebbers net als een jaar eerder weer een chaos worden? ,,Het viel mee, het ging deze keer goed”, blikt Roel Harkema van de Wijkraad Grunobuurt terug.

'Afwachten hoe het nu wordt'

Het overleg met de gemeente voorafgaand aan die evenementen was ook goed, weet hij. Met de organisatie van Stadspark live is geen overleg geweest. ,,We moeten afwachten wat het nu weer wordt.”

De omwonenden van de draf- en renbaan  stellen zich voor Stadspark live gerust met de gedachte dat dit festival met artiesten als Sting, Anouk en The Specials een wat ouder publiek  komt. Bovendien worden er gene honderdduizend maar plusminus 30.000 bezoekers verwacht. ,,Het blijft een groot gebeuren natuurlijk.”

'Er wordt steeds meer gepland in het Stadspark'

Het blijft voor de omwonenden niet alleen bij Stadspark Live. Later deze zomer staat Hullabaloo op de rol. ,,Nu is dat nog n dag maar dat moet in de toekomst meerdaags worden. Er wordt steeds meer gepland in het Stadspark. Dat bevreest de buurt toch wel een beetje.”

Harkema is vooral benieuwd hoe de geluidsbelasting wordt. ,,Bij andere evenementen zegt de gemeente altijd dat het volume binnen de toegestane norm is maar dat komt natuurlijk omdat de norm zo ruim is.”

Harkema zegt de ontwikkelingen met betrekking tot de festivals in het Stadspark kritisch en met belangstelling te volgen. ,,Als het niet goed gaat, hangen we bij de gemeente aan de bel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu