Burenruzie in Groningen eindigt voor 70-jarige man met gedwongen opname in tbs-kliniek

Publieke tribune in zittingszaal 14 van de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra/DVHN

Een 70-jarige man uit Groningen moet op last van de rechtbank worden opgenomen in een tbs-kliniek na een uit de hand gelopen conflict met zijn buurman.

De 70-jarige stak de buurman met een mes in de nek en in de schouder. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een poging tot doodslag. Van voorbedachten rade zoals het Openbaar Ministerie het ziet, is geen sprake.

De verdachte verklaarde dat hij zijn buurman met het mes bang wilde maken. Tussen beide buren boterde het al jaren niet. Volgens de verdachte terroriseerde de buurman hem met lawaai. De steekpartij was het dieptepunt in het slepende conflict.

Waanstoornissen en mogelijk beginnende dementie

Het incident had plaats in november 2018. De verdachte heeft 638 dagen in voorarrest gezeten. Dat moet ook de straf zijn, aldus de rechtbank. Het OM had naast de tbs-maatregel ook nog eens dertig maanden celstraf geëist.

De verdachte zou lijden aan waanstoornissen. Ook kan sprake zijn van beginnende dementie. Een behandeling buiten een tbs-kliniek zou volgens deskundigen een optie zijn. Probleem: de verdachte weigert alle medewerking. De weigering houdt mogelijk verband met zijn stoornis. Dwangverpleging is het enige dat dan resteert, vindt het OM. De rechtbank neemt die conclusie over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
tbs
menu