Burgemeester Adriaan Hoogendoorn sluit woning in Zuidbroek, waarin grote partij illegaal vuurwerk werd aangetroffen. 'Er hadden makkelijk doden of zwaargewonden kunnen vallen'

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen. Foto: Pepijn van den Broeke

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen heeft een woning in Zuidbroek tot in elk geval 3 januari 2022 gesloten. In deze woning werd 23 november een grote partij illegaal vuurwerk aangetroffen.

De veiligheid en gezondheid van de bewoners, omwonenden en de omgeving in het algemeen is hierdoor volgens Hoogendoorn ernstig bedreigd. De woning is verzegeld.

,,Met deze sluiting wil ik voorkomen dat de verdachte opnieuw grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in zijn woning opslaat. Met het oog op de jaarwisseling sluit ik niet uit dat de eigenaar op korte termijn in herhaling vervalt”, stelt Hoogendoorn.

‘Brand of explosie had enorme gevolgen kunnen hebben’

,,Deze situatie is niet acceptabel en het kan niet zo zijn dat bewoners en hun leefomgeving opnieuw zo in gevaar worden gebracht. Een eventuele brand of explosie had enorm grote gevolgen kunnen hebben. Er hadden makkelijk doden of zwaargewonden kunnen vallen onder omwonenden, voorbijgangers of hulpverleners.”

Burgemeesters hebben de bevoegdheid een woning te sluiten als de openbare orde rond het pand is of dreigt te worden verstoord. Deze sluitingsbevoegdheid is geregeld in de Gemeentewet.

De politie heeft het vuurwerk in beslag genomen.

OM beslist over vervolging

De sluiting van de woning staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van de verdachte. Hierover neemt het Openbaar Ministerie een beslissing.

Nieuws

menu