Burgemeester De Marne weigert oproep tegen gaswinning te tekenen

Burgemeester Koos Wiersma van De Marne. Foto: Archief DvhN

Burgemeester Koos Wiersma (CDA) van De Marne wil geen verklaring ondertekenen waarin staat dat de gaswinning in De Marne moet worden beëindigd.

Een groep inwoners van De Marne wil dat er een einde komt aan de gaswinning in de gemeente. Op Prinsjesdag, 19 september, ondertekenen ze een verklaring in dorpshuis Open Haard in Kruiswijk. Ze hopen dat een grote groep inwoners van De Marne de oproep ook ondertekent.

Tiltmeters

In de verklaring eisen de inwoners dat de gaswinning in de gemeente wordt beëindigd. Ook moeten er gevoelige tiltmeters komen die aardbevingsschade aan gebouwen nauwkeurig kunnen bepalen. Deskundigen moeten uitzoeken waar die meters worden geplaatst. Voorts moeten gedupeerden gratis een contra-expertise op hun schade kunnen laten uitvoeren en moet alle schade royaal en binnen een halfjaar worden afgehandeld.

De groep zegt dat burgemeester Koos Wiersma positief staat tegenover de actie. Ze rekenen op zijn handtekening. ‘De burgemeester heeft bij twee ontmoetingen met inwoners met klem benadrukt dat hij naast de inwoners en gedupeerden staat en dat hij al onze standpunten en daarmee het commitment onderschrijft’, heet het in het manifest.

‘Niet het onmogelijke vragen’

Wiersma laat echter weten dat hij de verklaring niet zal ondertekenen. ,,Ik kan me hier niet aan committeren. Zoals het nu is opgeschreven, teken ik zeker niet. En dat heb ik ze trouwens ook heel duidelijk gezegd. .’’

Wiersma vervolgt: ,,Wat mij betreft gaat de gaswinning op termijn naar nul. Tiltmeters vind ik ook prima. Maar je moet van mensen niet het onmogelijke vragen. Je kunt dat niet op deze manier doen, de gemeente is helemaal niet bevoegd om de gaswinning hier te stoppen.’’

Nieuws

menu