Burgemeester Den Oudsten: Begrip voor actie politie, werkwijze was onhandig

Burgemeester Peter den Oudsten.

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen heeft begrip voor de politie die gisteravond Groninger actievoerders thuis bezocht. Wel hadden de agenten beter even kunnen bellen, aldus de burgervader.

Dat zei Den Oudsten woensdagmiddag tijdens een commissievergadering op vragen van fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP, de grootste oppositiepartij in de Groninger gemeenteraad.

„Ik zal met de politie spreken over de methode”, zei Den Oudsten. „Die heeft namelijk een onbedoeld neveneffect gehad. Maar in de kern vind ik de actie te ondersteunen.”

‘De politie had ook even kunnen bellen’

De burgemeester snapt dat de twee Groningers zijn geschrokken toen de politie dinsdagavond plots bij ze aanbelde. „De politie had ook even kunnen bellen in plaats van met een politiewagen de straat in te rijden”, zei hij. „Zo’n wagen kan een andere ervaring geven dan bedoeld.” Volgens de burgemeester zijn de gesprekken niet als intimiderend ervaren door de twee Groninger actievoerders.

Het was de politie zelf die opdracht gaf voor de bezoeken, aldus Den Oudsten.

Strontkar en hooivorken

Op social media ging een oproep rond voor de demonstratie waarin werd gesproken over een strontkar en hooivorken, aldus Den Oudsten. Dat was aanleiding voor de politie om navraag te doen. En die beslissing is te verdedigen, aldus de burgemeester. „Het is logisch dat de politie dan gaat kijken van hey, is dit een serieuze melding waar we rekening mee dienen te houden. Dat is de gebruikelijke gang van zaken.”

SP is verbaasd

SP’er Dijk sprak zijn verbazing uit over het optreden van de politie. „De initiatiefnemers van de actie hadden gisterochtend al contact met de gemeente”, zei hij. „Als de politie nu gewoon contact met hen had gezocht, had ze gezien dat alles keurig is georganiseerd.”

Nieuws

menu