Burgemeester Den Oudsten: Uitspraken medewerker stembureau over PVV 'ronduit schandalig'

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Foto: Archief DvhN

De lokale omroep OOG RTV in Groningen heeft de samenwerking met vrijwilliger Hiddo Zuiderweg per direct beëindigd. Burgemeester Peter den Oudsten noemt de uitspraken van Zuiderweg ronduit schandalig.

Bij de verkiezingen vorige week woensdag was Zuiderweg voorzitter van het stembureau in het stadhuis in Groningen.

Op de verkiezingsdag plaatste de PVV een bericht op Facebook, waarin werd opgeroepen om op de PVV te stemmen. Zuiderweg reageerde op dat bericht, en schreef: ,,PVV is semi-fascistisch, racistisch en zeker niet democratisch.” Ook schreef Zuiderweg dat hij op D66 heeft gestemd.

Stadszender OOG wijst medewerker de deur na uitlatingen over PVV

'Dit valt absoluut niet te tolereren'

Burgemeester Peter den Oudsten is geschokt door de uitspraken van Zuiderweg. ,,Deze uitspraken van de heer Zuiderweg zijn ronduit schandalig. Het is heel ongepast om dit te zeggen als voorzitter van een stembureau, of in welke functie bij een stembureau dan ook. Het valt absoluut niet te tolereren en past niet in de instructie die wij geven aan stembureauleden."

,,De PVV is een normale partij. Dit soort kwalificaties passen daar totaal niet bij. Je verscherpt daarmee alleen maar de tegenstellingen in de maatschappij", zegt Den Oudsten.


Hij heeft Zuiderweg te kennen gegeven dat hij nooit meer deze functie mag uitoefenen. De burgemeester gaat binnenkort in gesprek met hem. (tekst loopt door onder de afbeelding).

OOG: 'Onpartijdig en objectief'

Ton van Kesteren, lijsttrekker van de PVV: ,,Ik vind het heel kwalijk. Als het ons overkomt wordt het gebagatelliseerd. Als het bij de PvdA of GroenLinks was, zou het absoluut niet kunnen". De partij voelt zich gediscrimineerd door de Facebookpost.

Hoofdredacteur Evert Janse van OOG: ,,Het lastige in dit soort discussies is de vraag wat de vrijheid van meningsuiting eigenlijk is. Als je thuis zit of op feestjes, is het prima om je eigen mening te hebben."

,,Maar in het openbare debat vind ik dat het niet kan. Wij behoren onpartijdig en objectief te zijn. Als lokale omroep zijn we er voor iedereen. Het is niet aan ons om uitspraken te doen over je politieke voorkeur."

Zuiderweg noemt het 'onzin' dat OOG heeft besloten de samenwerking te beëindigen. ,,Je geeft er nu alleen maar aan toe", zegt hij. ,,Ik heb de uitspraken niet gedaan in functie van OOG of als voorzitter van het stembureau."

Zuiderweg was bij OOG bureauredacteur en hield zich eenmaal in de week bezig met de ochtendshow. Ook deed hij af en toe verslag van sport. ,,Bij OOG heb ik geen verslag gedaan over politiek", zegt Zuiderweg. Hij moet nog even gaan nadenken over wat hij gaat doen met zijn nieuwe vrije tijd.

Nieuws

menu