Burgemeester Groningen over skivakantie studenten in corona-risicogebied Italië: 'Vindicat verdient een groot compliment'

Ter illustratie. Foto: Gijs Hardeman

Vindicat verdient volgens burgemeester Koen Schuiling van Groningen een groot compliment. Schuiling prijst de studentenvereniging voor de manier waarop tijdens een skivakantie in Italië is omgegaan met de onrust over het coronavirus.

,,De vereniging heeft de hele week in nauw contact gestaan met de GGD en heeft alle adviezen opgevolgd”. Schuiling zei dit in een interview met RTV Noord. De burgemeester roept ook anderen op vooral nuchter te blijven. ,,Ik maak me een beetje zorgen over het feit dat het RIVM en de GGD goede adviezen geven, maar dat mensen allemaal dingen voor zichzelf problematiseren.”

Terug in Nederland

Volgens zijn woordvoerder kan Schuiling zich helemaal vinden in de opvang die voor zaterdag is geregeld als de Vindicat-studenten terugkeren in Nederland. ,,Geen van hen heeft op dit moment gezondheidsklachten en mochten die toch komen dan zullen de Italiaanse autoriteiten tests uitvoeren en gaat zo’n student natuurlijk niet de bus in.”

De burgemeester heeft, net als GGD en RIVM, meerdere malen per dag contact met rector Floris Hamann van Vindicat over de situatie. De circa negenhonderd Groningse studenten die skivakantie vierden in een corona-risicogebied in Sestriere in Italië, vertrekken vrijdagmiddag na de lunch naar Nederland.

De ongeveer 14 bussen vertrekken in twee clusters, vertelt Hamann. De bussen gaan naar één geheime locatie in Nederland en worden daar stuk voor stuk bezocht door iemand van de GGD.

Informatie

Doel van dat bezoek is in de eerste plaats het geven van informatie, maar er zal ook worden gevraagd naar klachten, waarop naar bevind van zaken zal worden gehandeld. Vervolgens reizen de studenten door naar huis.

De studenten besloten donderdag om een dag eerder terug te gaan dan was gepland. Volgens Hamann niet omdat het medisch nodig is, maar om de gemoederen een beetje te bedaren. Ook vrijdag had hij nog niets vernomen van coronaverschijnselen bij leden van de groep.

De groep vertrok afgelopen zaterdag ‘na overleg met experts’. Dinsdag volgde het aangescherpte advies om het noorden van Italië alleen te bezoeken als dat echt nodig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu