Burgemeester Koen Schuiling van Groningen doet dringend beroep: blijft zoveel mogelijk thuis op 4 en 5 mei

De herdenking op het Martinikerkhof is normaal gesproken, zoals hier in 2011, druk bezocht. Foto: Reyer Boxem

Aan de vooravond van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag doet de Groninger burgemeester Koen Schuiling opnieuw een dringend beroep op mensen de komende dagen zoveel mogelijk thuis te blijven.

Stilstaan bij het leed van de oorlog en het vieren van de vrijheid is te belangrijk om te annuleren, meent de Groninger burgemeester.

Herdenkingen overal aangepast

Maar vanwege de corona-uitbraak moet het anders dan anders. ,,We zijn deze dagen niet bij elkaar, wel met elkaar. Maar door het gedwongen thuisblijven realiseren we ons dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.’’

In de hele provincie Groningen zijn herdenkingen rond 4 mei aangepast. De stille tocht in Groningen gaat niet door. Samen met commissaris van de Koning, René Paas legt Schuiling vanavond wel de traditionele krans bij het monument Sint Joris en de Draak op het Martinikerkhof.

Bij die plechtigheid zijn verder vrijwel geen andere bestuurders aanwezig. Het publiek dat normaliter enkele rijen dik op het Martinikerkhof staat, wordt nadrukkelijk ook verzocht weg te blijven. RTV Noord zendt het rechtstreeks uit.

Kracht van de samenleving

Om de burger moed in te spreken trekt Schuiling rond de herdenking een parallel tussen de oorlogsjaren toen en de crisis nu. ,,Juist nu we 75 jaar bevrijding zouden vieren trekt de schaduw van corona over ons land. Veel is afgelast. Maar de angst, de onzekerheid en aantasting van onze vrijheid, we hebben het vaker meegemaakt. En overwonnen. Daar ligt de parallel met wat we toen meemaakten en wat we nu meemaken. De troost is dat wat voor crisis er ook op ons afkomt, er zijn altijd mensen die zich in de strijd werpen. Dat is onmiskenbaar de kracht van onze samenleving.’’

Vanwege 75 vrijheid hangt vandaag op veel plekken de vlag de hele dag halfstok. In afwijking van de vlaginstructie op 4 mei die voorschrijft dat de vlag tussen 18 uur en zonsondergang halfstok hangt.

Bevrijdingsvuur op Grote Markt

Na de plechtigheid op het Martinikerkhof komen Schuiling en Paas elkaar vanavond nog een keer tegen. Om precies middernacht ontsteken ze op de Grote Markt het bevrijdingsvuur. Ook hier worden mensen gevraagd weg te blijven.

Het vuur markeert Bevrijdingsdag, de dag waarop we vieren dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar gelden werd beëindigd. Een dag zonder Bevrijdingsfestival, een dag die opnieuw zoveel mogelijk binnenhuis wordt gevierd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu