Burgemeester Koen Schuiling vraagt per direct dertig verpleegkundigen van Defensie. Corona eist z'n tol in de zorg in Groningen

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Foto: Duncan Wijting

Burgemeester Koen Schuiling heeft het ministerie van Defensie verzocht om direct dertig verpleegkundigen en verzorgenden in te zetten in de Groningse verpleeghuizen. Het ministerie geeft morgen (dinsdag) uitsluitsel.

Dat laat de woordvoerder van Schuiling weten na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters van de Veiligheidsregio’s en de ministeries.

Groningen heeft net als regio’s zoals Twente en Noord- en Oost-Gelderland hulp gevraagd aan Defensie omdat de personeelstekorten in de verpleeghuizen door de vele corona-uitbraken uit de hand lopen. Het ministerie van Defensie liet weten maar een beperkte capaciteit te hebben en die moet verdeeld worden over de regio’s.

Onvoldoende verpleegkundigen en verzorgenden

De GGD Groningen en het ministerie van VWS gaven maandag overdag aan dat de verpleeghuizen eerst moeten proberen hulp te krijgen via het Rode Kruis en initiatieven zoals Extra Handen voor de Zorg. Dat levert wel vrijwilligers op die ondersteunend werk kunnen doen maar onvoldoende bevoegde verpleegkundigen en verzorgenden, liet bestuurder Nienke Ybema van de Zonnehuisgroep noord weten namens de verpleeghuizen.

,,Dat is dus geprobeerd maar levert niet voldoende op’‘, zegt de woordvoerder van Schuiling. ,,Daarom is voor de eerste week gevraagd om dertig fte. Dat is nog niet genoeg dus we zullen moeten blijven proberen op andere manieren aan extra mensen te komen, bijvoorbeeld via het onderwijs.’‘

‘In Drenthe geen beroep op Defensie’

De situatie in Drenthe is minder nijpend dan in Groningen, zegt Marco Out voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe en burgemeester van Assen. ,,We redden het net, maar de situatie wordt wel steeds ingewikkelder met zorgpersoneel dat is besmet.”

De Veiligheidsregio Drenthe heeft in tegenstelling tot die in Groningen geen beroep gedaan op Defensie om bij te springen in de verpleeghuizen. Out: ,,Ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeuren. Er zijn regio’s waar de situatie nijpender is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu