Burgemeester Schuiling reageert op persconferentie Rutte en De Jonge: 'Geen extra maatregelen in Groningen'

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen (VVD). Foto: Niels Westra

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt de laatste weken in Groningen flink op. Toch ziet burgemeester Koen Schuiling geen reden voor extra maatregelen zoals in Amsterdam, behalve de toegangsstop op de horeca die eerder al was afgekondigd.

Schuiling reageert via zijn woordvoerder met begrip op de oproep van het kabinet om langer thuis te blijven werken en geen feestjes thuis met meer dan zes mensen te houden. ,,Deze aanscherping van de landelijke maatregelen is ook in Groningen nodig, want het aantal besmettingen loopt redelijk steil omhoog. We zien wel dat de meeste besmettingen hier import zijn. De GGD kan het bron- en contactonderzoek nog steeds aan maar is bezig de capaciteit uit te breiden. Er wordt ook hard gewerkt aan een uitbreiding van het aantal testlocaties’’, zegt Schuiling via zijn woordvoerder.

Positieve benadrukken

De burgemeester van de gemeente Groningen is meteen ook voorzitter van de Veiligheidsregio van de hele provincie. ,,We zien dat de meeste inwoners hun goede wil tonen en zich goed aan de maatregelen houden. Ik wil het positieve benadrukken, net als premier Rutte.’’

Volgens Schuiling is het niet haalbaar om ‘achter de voordeur’ te gaan handhaven op het maximum van zes aanwezigen. Voor handhaving van de verplichte thuisquarantaine als iemand besmet is, wacht de burgemeester op een wijziging van de wet.

Samenwerking Noorden

Schuiling laat ook weten regelmatig met de voorzitters van de Drentse en Friese Veiligheidsregio om de tafel te zitten om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Dat zijn burgemeester Marco Out van Assen en Sybrand Buma van Leeuwarden. In de aanpak van de boerendemonstraties kozen de drie regio’s al dezelfde lijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu