Burgemeester Schuiling: 'Hooligans, meldt u! Anders komen we u halen'

Vechtende hooligans uit Groningen en Duitsland zorgden zaterdag voor onrust in de binnenstad: de politie heeft meerdere verdachten in het vizier. Still uit video

De politie is meer hooligans op het spoor die zaterdag betrokken waren bij de voetbalrellen in de Groningse binnenstad. Burgemeester Koen Schuiling roept betrokkenen op zich zelf te melden: ,,Anders is de kans groot dat wij u komen halen.’’

Tot dusver heeft de politie twee verdachten aangehouden die zaterdag betrokken waren bij de confrontatie tussen risicosupporters van de FC Groningen en het Duitse Arminia Bielefeld. Burgemeester Schuiling verwacht dat er de komende dagen meer arrestaties volgen.

Betrokken relschoppers doen er verstandig aan zich zelf bij de politie te melden, zei Schuiling woensdag tegen de gemeenteraad op vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja. Verdachten die het politieonderzoek proberen te ontlopen, riskeren volgens hem naast strafvervolging ook maatregelen als gebiedsverboden en een meldplicht rond thuiswedstrijden van de FC.

Hooligans zullen vaker confrontatie zoeken, ook buiten voetbal om

Schuiling vreest dat hooligans in de toekomst vaker gewelddadige confrontaties zullen opzoeken, niet alleen rond voetbalwedstrijden maar ook bij andere evenementen.

De politie zag daarvan volgens hem ook al signalen rond vreedzame demonstraties als de recente protestacties tegen de Corona-maatregelen op de drafbaan in het Stadspark. ,,Ook dat wordt nog wel eens aangegrepen door wat dan ‘hooligans’ heet, om te kijken of er wat te rellen valt’’, stelt de burgemeester.

‘Vechtpartij tussen risicosupporters duurde hooguit 4 minuten’

De confrontatie van zaterdag in en rond de Kleine Kromme Elleboog in de Groningse binnenstad duurde volgens Schuiling hooguit 3 of 4 minuten. In die korte tijd richtten de hooligans niettemin fikse schade aan. Terrasmeubilair en fietsen raakten vernield in de vechtpartij. De omvang is nog onduidelijk.

De burgemeester herhaalde woensdag dat politie en gemeente waren voorbereid op ongeregeldheden, maar niet al op de zaterdag voor de oefenwedstrijd tussen de FC en Arminia in de Euroborg. Op zondag stond de ME paraat om in te grijpen als supportersgroepen elkaar te lijf zouden gaan. In de week vooraf kreeg de politie aanwijzingen dat vijftig Duitse risicosupporters met dat doel naar de wedstrijd zouden komen,

‘Telefoontje op 0900-lijn kwam niet snel genoeg door bij Groningse politie’

Op de zaterdag sloegen omstanders alarm toen Duitse hooligans amok maakten in de binnenstad. De eerste telefonische melding van een alerte terrasbezoeker via het landelijke 0900-servicenummer van de politie is ,,niet snel genoeg op de juiste plek terechtgekomen’’, moest Schuiling woensdag erkennen.

Pas na een tweede melding, van een horecaondernemer uit het gebied, schaalde de politie de personele inzet alsnog op. ,,Die kwam te laat, met de politiebezetting op dat moment was de confrontatie niet meer te voorkomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu