Burgemeester Schuiling: 'Suikerhonk in Hoogkerk mag pas weer open als er een goed plan ligt'

De J.A. de Bree-Meijerstraat in Hoogkerk, waar half augustus een geweldsincident plaatsvond. Foto: DvhN

De groep rond het Suikerhonk in Hoogkerk moet met een plan komen om het honk weer te laten zijn waarvoor het was bedoeld: een ontmoetingsplek voor jeugd. Alleen op die voorwaarde mag het weer open, zegt burgemeester Koen Schuiling van Groningen.

Het honk aan de rand van Hoogkerk, tussen de Zuiderweg en de Bangeweer, heeft in oktober op last van de Veiligheidsregio de deuren gesloten. Er is binnen niet voldoende ruimte voor bezoekers om anderhalve meter afstand te houden.

‘Jeugdhonk is overgenomen door volwassen kerels’

Maar volgens Schuiling is dat niet het enige probleem. ,,Er zitten veel oudere jongeren. Daarom is het óók dicht. Het honk is overgenomen door een stel volwassen kerels.’’

Bij een ruzie bij het Suikerhonk werd in augustus de Griekse restauranthouder Lazaros Kounatidis (51) uit Groningen doodgestoken. Eén van de officieuze ‘voorzitters’ van het Suikerhonk, de 51-jarige Nico P. wordt verdacht van doodslag. Hetzelfde geldt voor diens 23-jarige zoon en een kameraad (24). Het drietal zit vast.

Jongeren en gemeente in gesprek over ‘wat anders en beter moet’

Naar aanleiding van de fatale vechtpartij lopen er gesprekken tussen de gemeente en vertegenwoordigers van het honk. De gemeente wil afspraken maken met de groep over ‘wat er anders en beter moet’, zo laat een woordvoerder weten. Er moet allereerst weer een volwaardig stichtingsbestuur komen voor het honk, dat de afgelopen maanden maar één officieel bestuurslid had: Demian Aalders (21).

Die laat weten dat hij intussen twee medebestuurders heeft gevonden. ,,Zo kunnen we de taken meer verdelen. We werken aan nieuwe regels voor het honk en we denken na over manieren om de buurt meer te betrekken’’, zegt Aalders. ,,Er heerst een idee dat het Suikerhonk voor een select groepje is en dat er alleen maar drankmisbruik is. We willen graag meer dingen voor de jeugd uit de buurt organiseren.’’

Regiezitting op 26 november

Het onderzoek naar de dood van Kounatidis is nagenoeg afgerond, maar het openbaar ministerie doet geen inhoudelijke mededelingen. Ook niet over wie welk aandeel heeft gehad bij de dood van Kounatidis. Het slachtoffer kwam op voor zijn zoon die ruzie had met zijn voormalige vriendengroep rond het Suikerhonk.

,,De drie zitten vast op de voorlopige ten laste legging: doodslag in vereniging’’, is het enige dat een woordvoerder kwijt wil. Vooruitlopend op de inhoudelijke behandeling van de zaak, houdt de Groninger rechtbank 26 november een regiezitting. De verdediging kan hier wensen tot onderzoek kenbaar maken en vragen om getuigen te horen.

Nieuws

Meest gelezen

menu