Burgemeester Schuiling zegt gesprek met evenementenlocatie EM2 in Groningen af: petitie voor uitzonderingspositie overhandigd

Chris Garrit, eigenaar van poppodium EM2, en burgemeester Koen Schuiling zouden dinsdag met elkaar in gesprek gaan. Reden van de samenkomst: de politieke willekeur aangaande de ontheffingen voor het maximaal aantal toegestane bezoekers.

De burgemeester heeft besloten dat zeven culturele instellingen in Groningen een uitzondering krijgen op de ‘maximaal 30 bezoekers-regel’. Toevallig bleken dat allemaal gesubsidieerde podia te zijn, waardoor EM2 net als bijvoorbeeld De Graanfabriek buiten de uitzondering vallen. Dat viel compleet verkeerd bij Garrit, die in verweer kwam.

Gesprek over willekeur

Hij deed zijn beklag in de media, kon op veel bijval rekenen op sociale media, de voltallige gemeenteraad schaarde zich achter de ondernemer en de petitie om EM2 ook een ontheffing te geven werd binnen een paar dagen 2.000 keer ondertekend. Reden voor het stadhuis om contact op te nemen met Garrit en een afspraak in te plannen tussen de burgemeester en ondernemer. En dan niet om EM2 weer per direct open te krijgen voor grotere groepen, maar om te praten over de willekeur.

Want daar valt wel wat over te bespreken, vindt ook Adriaan Wierenga, noodrechtspecialist verbonden aan het Centrum Openbare Orde en Veiligheid van de RUG. Volgens de expert handelt de gemeente met deze willekeur zelfs in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur. Kortom: genoeg om over te praten. Maar het gaat dus niet door.

Afspraak geannuleerd

Garrit: ,,De afspraak is zojuist geannuleerd. Als reden werd gewezen naar de persconferentie van dinsdagavond. Daar zullen wel weer nieuwe maatregelen in worden aangekondigd. Allicht worden de al verleende ontheffingen ingetrokken waardoor onze poging om een ontheffing te krijgen nog kanslozer is. Maar daar zou het gesprek volgens mij niet over gaan. We zouden het hebben over de willekeur. Die is er nog steeds en is nog steeds prangend, ook voor de komende maanden.”

Volgens Hans Coenraads, woordvoerder van de burgemeester, is de afspraak inderdaad afgezegd. ,,Ten eerste: via de compartimenteringsoptie is er voor nu voor EM2 enige ruimte, maar vooral ook dat we de persconferentie van dinsdag moeten afwachten om te horen welke extra maatregelen nodig zijn.” Op het gegeven dat het gesprek volgens Garrit vooral over de willekeur zou gaan, die nog steeds gaande is, wil Coenraads niet ingaan: ,,Meer dan bovenstaande heb ik niet te melden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu