Burgemeester Van der Tuuk gaat toch op slechts één plek in het Westerkwartier wonen

Ard van der Tuuk krijgt applaus nadat hij is geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Westerkwartier. Rechts commissaris van de koning Rene Paas. Foto: Geert Job Sevink

Burgemeester Ard van der Tuuk ziet af van zijn plan om ter kennismaking afwisselend te gaan wonen in verschillende kernen in de gemeente Westerkwartier.

Hij meldde dat woensdagmiddag tijdens een buitengewone raadsvergadering in zalencentrum De Postwagen in Tolbert. Tijdens dit samenzijn werd hij geïnstalleerd. Onder grote belangstelling vond de beëdiging plaats door commissaris van de Koning René Paas. Vervolgens hing loco-burgemeester Geertje Dijkstra-Jacobi hem de ambtsketen om.

Dorpen verbinden

Van der Tuuk ziet het als zijn voornaamste taak om de 41 dorpen in zijn gemeente die na een herindeling in januari is ontstaan, met elkaar te verbinden. Om de bevolking goed te leren kennen, rees bij hem het idee om de eerstkomende twee jaar tijdelijk huisvesting te zoeken in meerdere dorpen.

,,Al gauw kreeg ik een camper aangeboden. De kwajongen in mij leek dat wel wat. Tot mijn vrouw Anja en de afdeling communicatie daar lucht van kregen. Zij reageerden: een burgemeester rijdt niet rond in een pipowagen op zoek naar een slaapplaats. Dus zoeken Anja en ik nu gewoon één huis op en op één mooie plek in de gemeente.’‘

Klik met het Westerkwartier

Tot eind vorig jaar was Van der Tuuk - eerder PvdA-gedeputeerde in Drenthe - drie jaar waarnemend burgemeester in Grootegast. Die gemeente is met Leek, Marum, Zuidhorn en drie dorpen in het gebied Middag (voormalige gemeente Winsum) opgegaan in de gemeente Westerkwartier.

Tijdens zijn verblijf in Grootegast ervoer Van der Tuuk naar eigen zeggen een ‘klik’ met het Westerkwartier. ,,Zonder die klik met de mensen, de cultuur en de natuur had ik hier geen burgemeester kunnen zijn.’’

Van der Tuuk was aangenaam verrast toen in juli de keus van vertrouwenscommissie en gemeenteraad op hem was gevallen. Hij omschreef het burgemeesterschap in het Westerkwartier in dit verband als ‘de hoofdprijs’. ,,Wij voelen dat andersom net zo’’, zei locoburgemeester Dijkstra woensdagmiddag.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu