Burgemeester Westerkwartier legt krans bij graf zeven omgekomen vliegeniers in Opende

De kranslegging door burgemeester Van der Tuuk en monumentbeheerder Bijstra. Foto: gemeente Westerkwartier

Burgemeester Ard van der Tuuk heeft namens de inwoners van de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij het graf van zeven vliegeniers uit het Gemenebest, waarvan zes Australiërs en één Engelsman, op de begraafplaats van Opende. Dat deed hij samen met monumentbeheerder Bijstra (85 jaar).

Op 15 februari 1944 zag de heer Bijstra als jongetje het toestel van de vliegers neerstorten in de buurt van Opende. De vliegeniers waren op weg naar Duitsland voor een bombardement maar werden onderschept door een Duits vliegtuig. De burgemeester legde de krans ter gelegenheid van Remembrance Day, de dag waarop Australië en Nieuw Zeeland hun gevallen soldaten herdenken.

Remembrance Day

Remembrance Day is de dag waarop gemenebestlanden slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenken en van alle oorlogen die daarop volgden. De gemeente wil deze dag om solidair zijn met haar zustergemeenten Kingborough Council in Australië en Tasman District in Nieuw-Zeeland.

Herdenking in Den Haag

Elk jaar wordt er twee minuten stilte gehouden op Remembrance Day in Den Haag. Dit jaar organiseert de Australische ambassade de ceremonie. Vanwege de coronamaatregelen kan deze in de gebruikelijke vorm niet doorgaan. Burgemeester Van der Tuuk keek daarom via een liveverbinding mee met de ceremonie die plaatsvindt in de Anglicaanse Kerk van St John & St Philip in Den Haag. De Australische ambassadeur Matthew Neuhaus op de Westduin begraafplaats in Den Haag legde mede namens de gemeente Westerkwartier een krans.

Nieuws

Meest gelezen

menu