Burgemeester Westerkwartier verruilt Schipborg voor Niebert: '100 jaar oude woonboerderij'

Burgemeester Ard van der Tuuk op zijn werkkamer in het gemeentehuis van de voormalige gemeente Grootegast. Foto: Koos Bijlsma

Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier verruilt in de loop van volgend jaar zijn huidige woonplaats Schipborg met Niebert (voormalige gemeente Marum).

Van der Tuuk en zijn echtgenote betrekken hier een woonboerderij van 100 jaar oud aan de Carolieweg. De benedenverdieping oogt volgens de burgemeester modern. ,,Wij schakelen zelf een aannemer in om ook de bovenverdieping op te knappen.’’

Verbouwing

De overdracht van het pand vindt begin januari volgend jaar plaats. Daarna wordt de verbouwing aangepakt. Hoeveel tijd daarmee is gemoeid, durft Van der Tuuk niet te zeggen. ,,We zitten nu middenin de bouwvak. Dan is het lastig om contact met een aannemer te leggen om hierover afspraken te maken’’, zegt hij.

Niet op Funda

Begin oktober vorig jaar trad Van der Tuuk aan als burgemeester van de herindelingsgemeente. Voor die tijd was hij tweeënhalf jaar actief als waarnemend burgemeester van Grootegast. Al maandenlang speurde hij naar een geschikt woonhuis in de nieuwe gemeente. Het object dat hij nu heeft aangekocht, stond volgens hem niet vermeld op de makelaarwebsite Funda.

Ontheffing nodig

,,Via contacten met makelaars zijn wij op dit pand geattendeerd. Wij zijn heel blij dat het uiteindelijk is gelukt om straks te kunnen verhuizen naar het nieuwe werkgebied.’’ Uiterlijk medio 2021 woont de burgemeester in Niebert. Omdat hij en zijn vrouw voorlopig in Schipborg blijven wonen, vraagt hij de gemeenteraad om tijdelijke ontheffing van de wettelijke verplichting om in de eigen gemeente te wonen. Voordat hij aan het burgemeestersambt begon was Van der Tuuk werkzaam als gedeputeerde namens de PvdA in Drenthe. Hij is nog altijd landelijk penningmeester van zijn partij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu