Burgemeester en wethouders Oldambt zetten in op compleet nieuw gemeentehuis

Het gat naast de HEMA in de Langestraat wordt ook volgebouwd.

Het college van Oldambt wil een compleet nieuw gemeentehuis in hartje Winschoten. Het pand aan de Johan Modastraat moet plat.

Als het aan het college van B en W ligt wordt er in het centrum van Winschoten nog meer gesloopt. Het huidige gemeentehuis aan de Johan Modastraat gaat plat. Daarvoor in de plaats moet een compleet nieuw gemeentehuis komen dat minimaal 40 jaar mee moet. Het historische stadhuis aan de Langestraat uit eind negentiende eeuw blijft behouden.

Belangstelling

In het nieuwe gemeentehuis moeten alle 300 ambtenaren komen te werken. Het voormalige gemeentehuis in Scheemda, het gebouw aan de Garst en Halte Democratie in Winschoten worden verkocht. ,,Handtekeningen zijn nog niet gezet. Maar voor de drie panden is concrete belangstelling’’, zegt wethouder Kees Swagerman (SP).

Goedkoopste oplossing

Volgens de wethouder is nieuwbouw op de lange termijn goedkoper dan renoveren van het bestaande gemeentehuis. De bestaande gebouwen staan voor groot onderhoud en moeten daarnaast aan nieuwe wettelijk verplichte energielabels voldoen. ,,Investeren in één gebouw voor alle gemeentelijke diensten en de gemeenteraad is op lange termijn de meest duurzame en goedkoopste oplossing’’, betoogt de wethouder.

8 juli beslist de raad

Maandagavond 8 juli wordt duidelijk of ook de gemeenteraad in kan stemmen met dit voorstel. Dan oordeelt de raad over deze versie van de Poort van Winschoten’, de ingrijpende aanpak van de Winschoter binnenstad.

Ingrijpend is het zeker. Om nieuwbouw mogelijk te maken, moet niet alleen het oude gemeentehuis verdwijnen. De sloop van de bibliotheek is in volle gang. Een voormalige supermarkt is vorig jaar al uit het straatbeeld verdwenen. In de plannen krijgt de Hema een centrale plek.

Gat in de Langestraat

In de plannen wordt de winkel, die in de nieuwbouw wordt opgenomen, gelijkvloers en verhuist naar benden in de voormalige Kijkshop. De gemeente betrekt de bovenste etage. Ook het zogeheten gat in de Langestraat (naast de Hema) wordt dichtgebouwd. Naast een gemeentehuis komen er zes stadsvilla’s.

In het openbaar gebied rond de Liefkenshoek en de Burgemeester Schönfeldsingel wil het college zeker 4 miljoen euro investeren. Het aantal parkeerplaatsen in het centrum vermindert met 40. ,,Daar staat tegenover dat we er fors parkeerruimte bij hebben gekregen bij het oude ziekenhuis.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu