Burgemeester Groningen sluit regelmatig drugspanden zoals die in het Soephuisstraatje waar veel softdrugs lag opgeslagen. 'Verschil tussen tien pillen of duizenden pillen'

De sluiting van een drugspand in het Soephuisstraatje Groningen is geen incident. Bij een ruime meerderheid van de 40 tot 60 zaken die de politie jaarlijks aandraagt, gaat het slot op de deur. Dat gebeurt dan voor drie of zes maanden.

Foto: Patrick Wind.

Foto: Patrick Wind.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen is het aantal zaken dat de politie bij de burgemeester onder de aandacht brengt, jaarlijks redelijk stabiel. ,,De panden liggen verspreid over de hele stad. We kunnen geen specifieke wijken aanwijzen waar meer procedures lopen.’’ Een pand is verboden terrein als de hoeveelheid aangetroffen drugs het eigen gebruik ver te boven gaat. ,,Het is ook het verschil tussen tien pillen of dozen met duizenden pillen.’’

Een behoorlijke hoeveelheid softdrugs

Meestal volgt de burgemeester voor de sluiting van een pand een procedure die enige tijd in beslag neemt. Dat gebeurt op grond van de Opiumwet, de zogenaamde Wet Damocles. In enkele gevallen verklaart hij een pand met onmiddellijke ingang tot verboden terrein. Zo ook woensdag het pand aan het Soephuisstraatje in Groningen. Gemeld was dat in het pand een overval was gepleegd. Dat bleek niet het geval. Wel trof de politie een behoorlijke hoeveelheid softdrugs aan.

Onbekenden hadden geprobeerd het pand binnen te dringen. De politie rukte met veel hulpdiensten uit, maar van een overval was op dat moment geen sprake. In het pand lag softdrugs opgeslagen, waarbij het mogelijk de bedoeling was deze buit te maken. Diverse bronnen melden dat de voorraad bestemd was voor coffeeshops. De politie en de gemeente Groningen doen geen nadere mededelingen. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Met onmiddellijke ingang geen toegang meer

Voor de burgemeester was de situatie van dien aard dat hij met onmiddellijke ingang niemand meer wilde toelaten in het pand. Dat gebeurde op grond van rapportages van de politie, de omstandigheden rond het incident en de drugsvondst.

In juni sloot de politie op last van de burgemeester twee panden in de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk voor een half jaar in verband met de handel in drugs. De politie constateerde dat de panden een schakelfunctie hadden in een drugsnetwerk in de stad Groningen. De politie trof een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu