Burgemeester moet trots Pekela uitstralen

Hij, of zij, mag wel een tikkeltje moedig en eigenzinnig zijn. Dat past bij een burgemeester en de trots van Pekela, vindt de gemeenteraad daar. Dinsdagavond stelden de politici een profiel vast waaraan hun nieuwe burgemeester moet voldoen.

Waarnemend burgemeester Jaap Kuin

Waarnemend burgemeester Jaap Kuin Foto: Harry Tielman

Nu de herindeling in Oost-Groningen voorlopig van de baan is, is er geen noodzaak meer voor een tijdelijke waarnemend burgemeester. Sinds november 2015 was Jaap Kuin dat.

‘Pekela geen aperitiefje’

Raadslid Pim Siegers (SP) waarschuwt sollicitanten vast namens de raad: ,,Als u Pekel ziet als mooi aperitiefje, lekker toetje of caloriearm tussendoortje, slaan dan maar even over. Alleen als u Pekela ziet als volwaardige maaltijd met al haar bijzondere smaken zult u een goed gedekte tafel ontmoeten.’’

Er wordt gezocht naar een burgemeester met en vlotte tong die past bij het karakter van Pekelders. Dat zijn aanpakkers, die niet kletsen maar doen. Direct en vaak eigenzinnig zijn, elkaar kennen en voor iedereen klaarstaan, vindt de raad. De nieuwe burgemeester moet dan ook eenvoudig te benaderen zijn en dichtbij de inwoners zijn.

Bovendien moet die ‘bokje willen staan’ voor Pekela als de gemeente wordt aangevallen, zegt Siegers. ,,Wij hebben best veel met aanvallen te maken van buitenaf.” Siegers noemt Den Haag, waar volgens hem te weinig geld vandaan komt. En negatieve beeldvorming uit Hilversum, die Pekela neer zou zetten als: ,,‘die armste gemeente waar het allemaal ellendig is en kinderen in armoede opgroeien.’ Tot ze hier komen en zien dat het anders is.’’

Daarin en in overstijgende samenwerkingen moet de burgemeester een moedige en ietwat eigenzinnig rol op zich nemen om de eigen identiteit te behouden. Een burgemeester die ook benoemt dat de winkelleegstand zeer laag is, er een sterk verenigingsleven bestaat, de bereikbaarheid is verbeterd en waar de vraag naar woningen stijgt, zegt de raad.

Vastberaden roerganger

Pekela heeft genoeg problemen: een hoge werkloosheid, veel armoede en de daaruit volgende sociale problemen. Bovendien moet er een nieuw ambtenarenapparaat worden opgetuigd. Daarnaast is het nog onduidelijk wat de eindrekening van de coronacrisis zal zijn: ,,In onzekere tijden hebben we boegbeelden nodig. Vastberaden roergangers die vaart erin houden met vaste hand.’’

Maar die burgemeester heeft ook humor, is representatief, verbaal vaardig en heeft een goed gevoel voor publieksrelaties. Hij moet bruisen van de energie en hoeft geen doorgewinterde politicus te zijn. De politieke kleur maakt niet uit.

Commissaris van de Koning René Paas heeft de schets in ontvangst genomen. De komende drie weken kan gesolliciteerd worden, van de binnengekomen sollicitatie maakt Paas een selectie. Een vertrouwenscommissie met raadsleden mag zich daarover buigen en uiteindelijk twee kandidaten voordragen aan de gemeenteraad. Die stemt daar naar verwachting in het voorjaar over. Voor de zomer is er dan een nieuwe, door de Kroon benoemde burgemeester.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu