Burgemeester over ontruimd kraakpand: ‘Tijd om je biezen te pakken’

Het pand van drukkerij Heijkens aan de Akerkstraat in Groningen werd gekraakt voor buitenlandse studenten die nog geen woonruimte hebben. Foto: Corné Sparidaens

De krakers in het Heykenspand in de stad Groningen hebben volgens burgemeester Koen Schuiling genoeg kansen gekregen om het pand vrijwillig te verlaten.

Volgens Schuiling hebben de krakers voldoende aandacht gehad voor hun punt over schaarsheid aan woningen in Groningen. ,,Gisteren na afloop van het raadsdebat over de kwestie zei ik tegen de krakers: je hebt je punt gemaakt. Nu wordt het tijd om je biezen te pakken. Doe dat nou, dan hoeven we ook niet in te grijpen. Dit zit er aan te komen”, aldus Schuiling.

Volgens de burgemeester nodigde het pand zelf niet uit om er nog langer te blijven. ,,Er was geen elektriciteit en stromend water. Hier en daar waren de ruiten eruit. Ook voldeed het pand niet aan hygiënische eisen”, legt Schuiling uit.

Zonder verzet mee

De krakers besloten om niet vrijwillig het Heykenspand te verlaten. Daarop besloot de burgemeester om het pand te ontruimen. Dat gebeurde donderdagochtend.

,,De politie heeft de krakers vanochtend vijf minuten de tijd gegeven. Als er in die vijf minuten werd gereageerd dat nog het een en ander ingepakt moest worden, hadden we ze daarvoor nog een kwartier kunnen geven”, aldus Schuiling.

Die reactie kwam niet, waarop de politie het pand in ging en de krakers uit het gebouw haalde. De krakers gingen zonder verzet mee met de politie.

Goed voorbereiden

Volgens Schuiling besloot locoburgemeester Mattias Gijsbertsen zondagavond een bevel tot ontruiming te geven. Die poging kon niet doorgaan, omdat het donker begon te worden. ,,Je moet zo’n actie heel goed voorbereiden, omdat je te maken hebt met de veiligheid van de omwonenden”, zegt Schuiling. Ook moesten er bussen geregeld worden om de krakers af te voeren.

Al met al hebben de krakers drie dagen in het Heykensgebouw gezeten. Ze vroegen aandacht voor het gebrek aan woonruimte voor internationale studenten.

Schuiling zegt daarover: ,,Dat argument klopt niet. Ze kunnen zich inschrijven en meteen in een van de noodwoningen voor internationale studenten. Op deze manier drukken ze een stempel op de hele stad dat het moeilijk is voor buitenlandse studenten om een kamer te vinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu