Burgemeester prijst zorg aan corona-patiënten in Zonnehuis Zuidhorn

Burgemeester Ard van der Tuuk tijdens de digitale raadsvergadering van Westerkwartier. Foto: Koos Bijlsma

Het personeel van Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn beschikt over voldoende beschermingsmiddelen bij het verplegen van de corona-patiënten die hier verblijven. Dat verzekerde burgemeester Ard van der Tuuk donderdagavond aan de gemeenteraad.

Eerder die dag had hij zich verstaan met bestuurder Nynke Ybema van Zonnehuisgroep Noord waar het zorgcentrum in Zuidhorn onder valt. Aanleiding voor de burgemeester om contact op te nemen waren berichten in de media over besmettingen en sterfgevallen als gevolg van corona in Zonnehuis Oostergast. De leiding van de instelling bracht uiteindelijk zelf naar buiten dat zich tot nu toe drie sterfgevallen hebben voorgedaan...

Geen nieuwe besmettingen

Vier bewoners hebben nu nog de verschijnselen van corona. Zij worden in twee volledig geïsoleerde eenheden opgevangen en verpleegd. De laatste anderhalve week zijn er geen nieuwe corona-besmettingen bijgekomen in het tehuis, meldt de leiding in een brief aan familieleden en verwanten van bewoners. Een aantal corona-patiënten is inmiddels hersteld.

Ruimer testen dan protocol voorschrijft

Bestuurder Ybema verzekerde de burgemeester dat medewerkers met klachten volop worden getest op corona. In de brief staat dat 65 personeelsleden inmiddels zijn getest. Negen van hen blijken besmet te zijn en zijn daarom ziek herstellende. Volgens Van der Tuuk liet Ybema hem weten dat personeelsleden van de Zonnehuisgroep Noord ruimer worden getest op corona dan het landelijk protocol voorschrijft. De burgemeester zei onder de indruk te zijn van de professionele wijze waarop met name in Zonnehuis Oostergast zorg wordt verleend in deze moeilijke tijd. ,,De leiding is transparant naar het personeel. De zorg is dik in orde. Ik wens directie, personeel, bewoners en de omringende familieleden veel sterkte om deze moeilijke periode goed door te komen.’‘

Medeleven

Van der Tuuk kwam met zijn hartenkreten na vragen van raadslid Annemiek KleinJan Uneken uit Aduard. Zij toonde zich bezorgd over de situatie bij Zonnehuis Oostergast. De burgemeester stelde aan het einde van de digitale raadsvergadering KleinJan Uneken en alle fractievoorzitters in de gelegenheid om hun medeleven te te betuigen met de nabestaanden van de drie overleden personen en de zieken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu