Burgemeester van Groningen doet oproep vanaf dak Forum: 'Vang vluchtelingenkinderen op'

„Laten we onze beschaving tonen. Laten we de kinderen helpen.” Burgemeester Koen Schuiling van Groningen deed donderdag rond het middaguur een oproep aan het kabinet om vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden op te vangen.

De oproep werd ook gedaan door burgemeesters uit 36 andere gemeenten.

De burgemeester stond samen met stadsdichter René Luth, de zangers van The Giving Horse en Marijke van de Hel van Stichting Het Humanitair Verbond in een soort pop-up studio op het dak van het Forum Groningen. Op de achtergrond zijn de vrijwel lege zonovergoten straten van Groningen te zien, samen met de wijzerloze Martinitoren.

#SOSMoria

De actie is een initiatief van #SOSMoria, ondersteund door verscheidene andere organisaties die zich allemaal inzetten voor de mensen in vluchtelingenkampen.

De oproep werd live uitgezonden via sociale media, hoewel dat niet helemaal vlekkeloos verliep. Het geluid viel weg, waardoor de speeches niet te horen waren. Gelukkig kon de uitzending daarna alsnog -zonder problemen- online geplaatst worden.

Noodkreet

Griekenland deed zeven maanden geleden een oproep aan de lidstaten van de Europese Unie: Neem samen een groep van 2.500 kinderen over die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. De vraag van de Griekse regering is door de coronacrisis urgenter geworden. Artsen omschreven de situatie in de kampen als potentieel catastrofaal.

Elf Europese landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de noodkreet van Griekenland. De evacuatie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland. Nederland is echter nog niet in actie gekomen, terwijl 37 gemeenten hebben aangegeven dat ze kinderen willen opvangen.

Gastvrij Groningen

Schuiling refereerde in zijn korte speech aan de gastvrije traditie van Groningen en de onderlinge solidariteit van de noorderlingen tijdens de coronacrisis. „Ik sta hier op het dak van het Forum in een stad die bijna duizend jaar oud is en heel wat heeft meegemaakt”, zei hij. „Het opvangen van de kinderen uit kamp Moria is gewoon een kwestie van beschaving.”

„De kinderen moeten natuurlijk gehuisvest worden, de Nederlandse taal leren en zorgen dat ze naar school kunnen”, zegt de burgemeester. „Maar er zijn genoeg vrijwilligers en professionele organisaties die hebben gezegd: ‘daar gaan wij onze schouders onder zetten.’ Eigenlijk dezelfde solidariteit en hulpvaardigheid die we nu over de hele stad zien in deze crisis.”

Nieuws

Meest gelezen

menu