Burgemeester wil om tafel met wanhopige Woltersumers vanwege vastgelopen versterking

Henk Tienkamp bij zijn woning in Woltersum. Foto: DvhN

Burgemeester Koen Schuiling wil opheldering van de Nationaal Coördinator Groningen over de problemen in Woltersum. Bewoners van vier woningen in het dorp schreven een open brief aan de burgervader. Ze wachten al jaren op het versterkingsadvies voor hun zwaar beschadigde huizen.

„We gaan langs bij de bewoners in Woltersum en we gaan om tafel met de NCG”, laat gemeentewoordvoerder Natascha van ‘t Hooft weten. „De burgemeester wil de onderste steen boven krijgen. Hij kan zich heel goed voorstellen dat dit een enorme impact heeft op de bewoners.”

De NCG laat weten niet in te kunnen gaan op individuele dossiers. „Wij gaan vandaag contact opnemen met de bewoners en we zitten er bovenop”, laat een woordvoerder weten.

‘Ons leven wordt vermorzeld’

De bewoners ontvingen maandag een brief waaruit blijkt dat het versterkingsadvies dat hen al jaren beloofd wordt, niet deze zomer komt maar mogelijk pas volgend jaar af is. En dat terwijl hun huizen er heel slecht aan toe zijn. Eentje staat zelfs in de stutten.

Het bericht van maandag was de druppel die de emmer deed overlopen. De Woltersumers schreven daarom een open brief aan de burgemeester. „Ons leven wordt vermorzeld”, schrijven ze. „We zitten vast in uw bureaucratie.”

Henk Tienkamp, een van de bewoners van de vier huizen, zei gisteren dat de bewoners zo radeloos zijn dat ze overwegen de huizen te koop te zetten. „Dit sloopt je.”

Politiek roert zich ook

De open brief deed veel stof opwaaien. Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is van plan om volgende week langs te gaan bij de bewoners. Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ze gaat in de 24 vragen niet alleen in op de versterkingsoperatie in Woltersum, ze gaat ook in op de communicatie van NCG richting bewoners en vraagt naar de problemen in Ten Post. Daar heeft de versterking van de huizen in onder andere de Jan Zijlstraat opnieuw twee tot drie maanden vertraging opgelopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu