Burgemeester zet streep door verhuizing coffeeshop De Groene Ster in Winschoten: 'Na bekendmaking stonden we al met 3-0 achter'

Jointje. Foto: ANP

Coffeeshop De Groene Ster verhuist niet naar de Venne in hartje Winschoten. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt heeft er een streep doorgezet.

Ze zegt op basis van bezwaren van omwonenden, ondernemers, politiek en andere betrokkenen af te zien van het omstreden verhuisplan.

Veel mensen lagen direct stuiterend in de bosjes

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald? Dat gezegde vindt Sikkema absoluut niet van toepassing. Sterker, de burgemeester vindt dat het proces op een goede manier is uitgevoerd. ,,We hebben de betrokkenen vanaf het eerste moment meegenomen in het proces. Kennelijk is Oldambt dat niet gewend. Toen we het voornemen communiceerden lagen veel mensen direct stuiterend in de bosjes.”

Onterecht en te voorbarig, vindt Sikkema. ,,Ik ben voorstander om een proces vanaf het startpunt met elkaar door te nemen. Ik ben ook zeker van plan om dit vaker te doen. Dan is dit al een mooie oefening geweest.”

Sikkema zegt dat ze misschien heeft onderschat welke beelden een coffeeshop bij mensen oproept. ,,Dat heb ik er van geleerd. Ik heb ook van mensen gehoord dat ze begrijpen dat de coffeeshop-eigenaar wil uitbreiden, maar anderzijds wordt er gedacht dat er veel geblowd wordt en er een wietlucht hangt. We stonden toen al direct met 3-0 achter.”

Ze beseft nu dat een proces beter begeleid, maar vooral ook uitgelegd moet worden. ,,Dis is een leermomentje. We hebben een aantal personen vooraf geïnformeerd. Vanaf dat moment is het rond gaan zoemen.”

Wijkplatform centrum is blij met het schrappen van het verhuisplan

De mogelijke verhuizing van de coffeeshop naar de Venne riep onrust op over de verkeerssituatie en vrees voor overlast. De locatie, in het voormalig pand van Boelie’s Pub, leek de coffeeshop-exploitant een ideaal pand. Bovendien past de locatie in het bestemmingsplan en zou de coffeeshop zich op de eerste verdieping vestigen, die niet direct zichtbaar is voor de mensen op straat. Sikkema wilde ook graag met de ondernemer meedenken, omdat er nooit klachten van overlast zijn binnengekomen op het stadhuis.

Vanuit wijkplatform Centrum Winschoten en de winkeliersvereniging kwam er direct kritiek op het voornemen van de burgemeester. Koos Hogerman, voorzitter van het wijkplatform, is dan ook een tevreden man. ,,Een goede zaak dat de verhuizing is afgeblazen. Onze handtekeningenactie heeft wat dat betreft ook iets opgeleverd.”

Het wijkplatform was vooral bang dat coffeeshopbezoekers de parkeergarage van ‘t Rond als parkeerplaats zouden gebruiken. ,,Met als gevolg overlast. Nu al rijden er ‘s avonds vaak auto’s rond met, naar ons idee, dealers of gebruikers van drugs.”

Hogerman zegt de gemeente ook gevraagd te hebben om de parkeergarage ‘s avonds af te sluiten. ,,Daarmee voorkom je dat iedereen zo maar naar binnen rijdt.” De winkeliersvereniging en horeca vonden de locatie evenmin geschikt. Het gebied ontwikkelt zich als horecagebied met terrassen. Een coffeeshop past niet in zo’n gebied, vinden de tegenstanders.

De coffeeshop-exploitant heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit. Hij gaat binnenkort weer met Sikkema om tafel, want hij wil nog steeds verhuizen naar een groter pand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu