Burgemeesters Groningen en Drenthe zien niets in versoepeling coronamaatregelen (maar willen ook geen strengere zoals in Rotterdam)

Burgemeester Marco Out (Veiligheidsregio Drenthe) en Burgemeester Koen Schuiling (Veiligheidsregio Groningen). Fotobewerking: DVHN

De burgemeesters aan top van de Veiligheidsregio’s Groningen en Drenthe voelen niets voor een versoepeling van de coronamaatregelen in het Noorden. Maar mochten enkele regio’s zoals Rotterdam juist strengere maatregelen nemen, dan hoeft dat wat hen betreft in het Noorden niet.

Dat laten de woordvoerders van burgemeester Koen Schuiling van Groningen en Marco Out van Assen weten in reactie op uitlatingen van premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM over regionaal coronabeleid.

Schuiling en Out zijn naast burgemeester tevens voorzitter van de beide Veiligheidsregio’s, dus verantwoordelijk voor het coronabeleid in het Noorden. Zij zijn geen voorstander van apart regionaal beleid, omdat dat onduidelijkheid schept en de kans op grensproblemen zou doen toenemen. ,,Tenminste niet bij het huidige niveau van besmettingen’’, nuanceert Out. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het landelijk beraad van deze burgemeesters, het Veiligheidsberaad, voelt op dit moment ook niet voor zo’n regionaal beleid.

In de wind staan

Het punt is daarbij ook dat de burgemeesters er niet voor voelen ‘in de wind te staan’, zoals Caspar van den Berg het noemt. Van den Berg is hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en ondervroeg allerlei burgemeesters over dit regionale beleid. Daaruit bleek dat de burgemeesters liever hebben dat het kabinet de harde boodschap verkondigt. Dat is duidelijker. Bovendien krijgen burgemeesters eerder kritiek van ondernemers en burgers in de eigen regio, als er een aangrenzende regio is die mogelijk net iets soepeler maatregelen zou hebben.

Premier Rutte liet in de persconferentie dinsdagavond weten dat er toch een vorm van regionaal beleid komt. Dat gaat dan alleen over enkele regio’s met extreem veel besmettingen; hij noemde Rotterdam, Dordrecht en Twente. Alleen in die regio’s zou de lockdown tijdelijk veel strenger moeten worden, stelde Rutte. Hij noemde een sluiting van voortgezet onderwijs, winkels en een avondklok.

Geen verzwaring

In reactie daarop laat de woordvoerder van Schuiling weten dat het Noorden die strengere lockdown in dat geval niet zou overnemen. Het landelijke beleid blijft immers de bestaande gedeeltelijke lockdown. ,,Geen versoepeling regionaal in het Noorden, maar ook geen verzwaring zoals in die regio’s’’, zegt de woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu