Burgemeesters in het nauw over bevingsrapport

ANP

Burgemeesters Gerard Beukema van Delfzijl en Koos Wiersma van De Marne liggen tot in de Tweede Kamer onder vuur over hun rol als toezichthouder bij een studie naar schades rondom het aardbevingsgebied.

De burgemeesters maakten deel uit van een begeleidingscommissie die namens Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders toezag op het inmiddels omstreden onderzoek van ingenieursbureau Witteveen + Bos naar schade aan huizen in het zogeheten buitengebied.

Daarbij hadden zij ook inzage in een evaluatie van een eerder onderzoek door hetzelfde bureau naar mogelijke aardbevingsschade rond Emmen. Naar nu blijkt, velt de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) daarin een hard oordeel over de conclusies.

Debat

Door dat niet naar buiten te brengen, heeft de commissie volgens criticasters cruciale informatie ‘verzwegen’. In de Tweede Kamer vroegen PvdA en GroenLinks donderdag direct een debat aan met minister Henk Kamp.

Het oordeel van de Tcbb, onafhankelijk adviseur van het ministerie van Economische Zaken, over de onderzoeksmethodiek in Emmen roept volgens de Kamerfracties ook twijfels op over het rapport over het ‘buitengebied’.

De Tcbb-kritiek is pikant omdat Witteveen + Bos in beide onderzoeken tot dezelfde conclusie komt: in het ‘buitengebied’ noch in Emmen houden schades verband met aardbevingen. Dat voedt de Groningse kritiek dat het bureau aan de leiband loopt van de NAM.

Beukema betreurt de commotie. De Tcbb-evaluatie heeft volgens hem niets toe- of afgedaan aan het werk van zijn commissie. ,,Witteveen + Bos had de meeste kritiek over Emmen al ondervangen bij de start van ‘ons’ onderzoek.’’

Evaluatie

In maart meldde de commissie de evaluatie wel in haar slotadvies, maar niet wat er in stond. Dat kon niet, zegt Beukema nu. De commissie kreeg de evaluatie vertrouwelijk ter inzage van minister Kamp. ,,Het zou ongepast zijn als wij eruit zouden citeren, maar als Kamp het eerder openbaar had gemaakt, was deze ophef nu niet ontstaan.’’

Op social media laaide de kritiek gisteren meteen weer op. Beukema en Wiersma lagen sinds het slotrapport al zwaar onder vuur van huiseigenaren met schade. De burgemeesters zouden met hun conclusies het ‘nep-rapport’ van Witteveen + Bos ‘omarmen’ en ‘de kant van de NAM’ kiezen.

Beukema bestrijdt dat hij en Wiersma de belangen van hun inwoners schaden. ,,Wij hebben de conclusies van Witteveen + Bos op geen enkele wijze gevalideerd. Sterker: we sluiten niet voor honderd procent uit dat aardbevingen soms net het laatste zetje geven, bovenop andere oorzaken. Meer onderzoek is nodig, maar voor herstel van vertrouwen moet er een onafhankelijke schadevaststelling komen en een snel en ‘ruimhartig’ herstel van schade.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu