Burgeroffensief vanOnderen wil Groningers inspireren met website en handboek

Foto: ANP/Dennis F. Beek

Na zeven jaren ellende voor bewoners van het aardbevingsgebied is het tijd voor zeven productieve jaren, vindt burgeroffensief vanOnderen.

VanOnderen is een initiatief van een aantal burgers in het bevingsgebied.

Samen ontwikkelen zij een handboek met praktische tips van bewoners, experts en organisaties die al langer met het versterkingsbijltje hakken. Daarnaast wil de groep een online platform opzetten waar Groningers ideeën en initiatieven delen.

Waar komt die naam vandaan?

„Het is een kreet hè? Een waarschuwing. Van onderen wordt door houthakkers geroepen als er een boom omvalt”, zegt GroenLinks-raadslid Henk Bos van Midden-Groningen en één van de initiatiefnemers.

„Er gaat in Groningen ook een boom omvallen. Al die huizen uit al die dorpen verdwijnen in een computermodel. Mensen gaan het niet pikken als de ene helft van de straat versterkt wordt en de andere niet. Die postcodeloterij moet stoppen.”

Bos stelt dat de overheid in dit gebied faalt en dat burgers zelf in actie moeten komen.

Spanningen in het bevingsgebied

Het initiatief wordt financieel gesteund door de provincie Groningen en werkt samen met het Groninger Gasberaad en Groninger Dorpen.

„Wij ondersteunen dorpen”, zegt Maartje Kiep van die organisatie. „Je merkt dat in het bevingsgebied spanning ontstaat. Ook op de gemeenschap. Daarom is zo’n initiatief, waarin mensen elkaar helpen, van belang.”

De groep is ontstaan uit zeven 70-plussers uit verschillende dorpen. Inmiddels bemoeien zo’n twintig mensen zich met vanOnderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu