Burgers zijn dol op woonboerderijen. Bijna de helft van de boerderijen die boeren te koop zetten vallen in particuliere handen

Bijna de helft van de boerderijen die te koop staan worden gekocht door burgers. Foto: archief Jilmer Postma

Steeds meer boerderijen die worden verkocht gaan naar particulieren. Dat blijkt uit onderzoek van de agrarische tak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

In de afgelopen vijf jaar is ongeveer 60 procent van de agrarische bedrijven in de verkoop gekomen door bedrijfsbeëindiging, meldt de NVM. Het aandeel dat wordt gekocht door een andere agrarisch ondernemer lag in 2015 nog op 62 procent. Dit jaar is dat nog 51 procent.

Dat er nogal wat boeren stoppen heeft volgens de NVM vooral te maken met vergrijzing, gebrek aan opvolging en schaalvergroting. De bedrijfsgrootte neemt toe, doordat een aantal boeren grond bij blijft kopen. ,,Die trend is ook zichtbaar in Noord-Nederland’’, zegt NVM-woordvoerder Gerald Rensink.

Er speelt nog meer mee bij boeren die de handdoek in de ring gooien, weet hij. ,,Denk aan de toegenomen regeldruk en de milieu-eisen. Dat zijn belangrijke redenen voor boeren om te stoppen en de boel te verkopen.’’

 

Particulieren

Zestien procent van de agrarische bedrijven werd dit jaar gekocht door particulieren, meestal om op de voormalige boerderij te gaan wonen. De bedrijfsgebouwen of stallen die in zo’n geval overbodig zijn, worden dan meestal gesloopt. De toegenomen belangstelling is volgens de NVM te verklaren door de trek van de stad naar het platteland., waar wordt gezocht naar grotere en betaalbare woonruimte.

,,Er is duidelijk sprake van een licht stijgende trend. Vorig jaar was het percentage boerderijen dat werd aangekocht door particulieren ongeveer 11 procent. De belangstelling voor boerderijen van niet-boeren neemt dus toe’’, aldus Rensink.

Kleine boertjes

Makelaar Henk Sluiter in Vlagtwedde ziet die ontwikkeling ook. ,,De kleine boertjes worden opgekocht door grote boeren. Dan blijven de boerderijtjes over en die worden met duizend meter grond erbij verkocht. Dat is net genoeg grond voor de nieuwe kopers om er een paardje op te houden.’’

In Westerwolde is er overigens nauwelijks aanbod meer van woonboerderijen. ,,Ik zou ze graag verkopen, als we ze al hadden. En wat op de markt komt, is zo verkocht’’, zegt de makelaar, die er de afgelopen jaren tientallen in portefeuille had.

Relatief duur

In het eerste halfjaar van 2020 zijn 34 melkveehouderijen verkocht door NVM-makelaars. De verkochte bedrijven waren met gemiddeld 3 miljoen euro relatief duur. Het ging dan ook vooral om tamelijk grote bedrijven met gemiddeld 42 hectare grond. Wel was de prijs per hectare met 72.000 euro redelijk laag, aldus de NVM.

De gemiddelde prijs van agrarische grond is het eerste halfjaar van 2020 63.300 euro en daarmee een paar procent gedaald. Dat heeft volgens de agrarische makelaars vooral te maken met de aanhoudende onzekerheid rond de stikstofwetgeving en de economische gevolgen van het coronavirus.

 

Veenkoloniën

De prijs van akkerbouwland daalt al drie kwartalen. Behalve de genoemde onzekerheden heeft dat volgens de NVM ook te maken met het hoge aantal verkopen in de Veenkoloniën en Oldambt. De grond is daar met gemiddeld 72.000 euro per hectare goedkoper dan in bijvoorbeeld Flevoland (109.000 euro), Noord-Friesland en Noord-Groningen (85.000 euro), West-Nederland (82.000 euro) en West-Brabant (76.000 euro).

Nieuws

Meest gelezen

menu