Busjes gaan eindelijk rijden in Delfzijl; herstart van de versterking

Burgemeester Gerard Beukema Foto archief DvhN

Het college van Delfzijl heeft het nieuwe plan van aanpak voor de versterking vastgesteld. Een fors deel van het werk had afgelopen jaar al uitgevoerd moeten worden.

In 2019 werden slechts zeven huizen versterkt in Delfzijl. Burgemeester Gerard Beukema maakt er dan ook geen geheim van dat er van de ambities in het eerste versterkingsplan weinig is terecht gekomen. ,,Over vorig jaar kan ik kort zijn. De busjes zijn in 2019 niet gaan rijden. Er was te weinig capaciteit voor het beoordelen van woningen en het ging te langzaam. Dit jaar willen we het programma uitvoeren dat we in 2019 voor ogen hadden. Dat is een bittere constatering.’’

Delfzijl wil net als andere gemeenten in het aardbevingsgebied de huizen met verhoogd risico het eerst aanpakken. Bovendien wil de gemeenten gebiedsgericht werken. ,,Door een wijk of dorp in één keer aan te pakken, is er maar één keer sprake van overlast’’, hoopt Beukema.

Hoger risico

De Zandplatenbuurt in Delfzijl is het eerst aan de beurt, gevolgd door alle woningen met een hoger risico. Daarna volgen Meedhuizen, Tuikwerd, Wagenborgen, Holwierde en de overige dorpen.

Vergeleken met het vorige plan heeft Delfzijl 900 adressen toegevoegd. In totaal zitten in de gemeente bijna 5000 woningen in het versterkingsprogramma, waarvan 3461 in de stad Delfzijl. ,,Die moeten we allemaal onderzoeken. Daarna moeten voor al die woningen berekeningen worden gemaakt. Daaruit kunnen versterkingsadviezen volgen’’, aldus Beukema. In de hele gemeente zijn er tot nu toe nog maar 167 woningen versterkt. Beukema wil dat de operatie sneller gaat.

De gemeenteraad behandelt het plan vermoedelijk op 28 mei.

Nieuws

Meest gelezen

menu