Duitsland en België weren bezoekers uit de Randstad vanwege corona, maar in Drenthe en Groningen zijn ze gewoon welkom

Mondkapjesplicht gold eerder in de Amsterdamse winkelstraten. Foto: ANP

Terwijl Duitsland en België iedereen die in Noord- en Zuid-Holland is geweest verplicht tot quarantaine, ondernemen Drenthe en Groningen helemaal niets tegen reizigers uit de randstad.

Duitsland en België hebben Noord- en Zuid-Holland verklaard tot 'rood gebied'. Iedereen die daar is geweest en terugkomt in het land moet eerst in quarantaine.

Maar reizigers die diezelfde gebieden hebben bezocht kunnen binnen Nederland nog zonder problemen rondreizen. En dus ook gewoon Drenthe en Groningen in.

'Regels in beweging'

Ook bij de Veiligheidsregio heerst onduidelijkheid, zo blijkt.

,,We weten niet precies of je vanuit bepaalde gebieden wel en niet Drenthe in kan reizen, de regels zijn enorm in beweging’’, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe. ,,Voor zover we nu weten, gaan wij er als Drenthe niet over en wachten we op duidelijkheid vanuit het RIVM.’’

Vanaf vrijdag 18 september om 16.00 uur zijn niet-noodzakelijke reizen vanuit Noord- en Zuid-Holland naar België verboden. Iedereen die toch uit Holland naar België gaat, moet in quarantaine en moet zich laten testen. Er wordt niet actief gecontroleerd, maar het schenden van het verbod is in principe strafbaar.

Test in quarantaine afwachten

Duitsland is iets minder streng. Reizen mag nog wel, maar iedereen die uit Holland komt, moet op last van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, bij aankomst in Duitsland een test doen, en moet de uitslag van die test in quarantaine afwachten.

Tot nu toe is er geen beperking op het reizen vanuit Holland naar Noord-Nederland. Toch zijn Friesland en Drenthe qua hoeveelheid besmettingen vergelijkbaar met grote delen van Duitsland. Groningen telt sinds kort wel meer besmettingen en is in België tot oranje zone verklaard. Quarantaine is voor wie in Groningen is geweest niet verplicht maar wordt wel aanbevolen.

Persconferentie

Het kabinet-Rutte geeft vrijdagavond een persconferentie over eventuele regionale maatregelen in Nederland. Er zijn nog geen geluiden dat het kabinet reizen binnen Nederland aan banden gaat leggen.

Nieuws

Meest gelezen

menu