Buurman Kees werd 'weggestuurd' uit Gelderland en woont nu in Woldendorp (dat klaar met hem is): schelden, dreigen, lastigvallen

‘Weggestuurd’ uit Gelderland, zet Kees D. nu al maanden Woldendorp op zijn kop. Schelden, dreigen en lastigvallen, de overlast is moeilijk te stoppen.

Hij springt voorbijgangers voor de fiets, schreeuwt tegen buurtgenoten en bedreigt hen. ,,Zo sta je met hem te praten en zo spuwt hij vuur’’, vertelt een buurvrouw die haar hondje uitlaat. Zelf is ze niet bang voor hem, maar ze kent meerder dorpsgenoten die wakker van hem liggen. ,,Vooral vrouwen zijn bang. Sommigen durven niet alleen bij zijn huis langs.’’

Spoor van ellende

In september kocht Kees zijn huis aan de AE-weg in Woldendorp. De ex-militair komt uit het Gelderse Gameren, waar hij bekend stond als ‘de terrorbuurman’. Hij liet daar een spoor van ellende achter. Hij verwondde een buurman met een baksteen en werd veroordeeld tot celstraf. Daarna moest hij thuis behandeld worden voor zijn persoonlijkheidsstoornis, maar dat had niet het gehoopte resultaat.

De gemeente Zaltbommel nam allerhande maatregelen om de overlast in te perken, waaronder een gebiedsverbod, gedragsaanwijzingen en cameratoezicht. Omdat ook daarna de overlast aanhield, kocht de gemeente uiteindelijk ten einde raad zijn woning op.

Kees vertrok naar Woldendorp. Op zijn nieuwe adres hield hij zich aanvankelijk rustig. ,,Het werd al gauw winter en hij was veel binnen’’, vertellen buren. De problemen begonnen in het voorjaar en sinds de coronacrisis is het helemaal mis.

,,De hele buurt heeft er last van’’, vertelt de buurvrouw, die anoniem wil blijven. ,,Hij komt soms echt gevaarlijk over.’’ Haar man zegt: ,,Ze kunnen niks doen zolang hij niemand aankomt.’’ Het echtpaar toont ook mededogen met hun lastige buur. ,,Kees heeft een posttraumatische stressstoornis. Hij is ziek en heeft hulp nodig. Maar hij aanvaardt geen hulp. ’’

Meldingen bij politie

Meerdere buurtgenoten hebben melding gedaan bij de politie. Met regelmaat komen agenten langs bij de overlastveroorzaker. Maar zolang er niets ernstigs gebeurt, heeft de politie geen mogelijkheid om in te grijpen.

Even verderop staat Kees buiten voor zijn woning, in een overhemd van Het Korps Mariniers. Een marine-man? ,,Nee, ik ben een crimineel’’, vertelt hij goedgemutst. Buren die overlast van hem ervaren? Hij is zich van geen kwaad bewust. ,,Ik ben een cultuurschok hier. Mooi toch?’’

Het huis en de voortuin zien er wat rommelig en verwaarloosd uit. Op de oprit staat een beschilderde bus. In een uitbouw van de woning staat een Harley-Davidson. Een dissonant met de rest van de straat met keurige huizen omringd door kleurige tuinen.

De man vertelt honderduit, ook over zijn ervaringen in Libanon, springt van de hak op de tak. ,,Ik leef nu als een kluizenaar’’, zegt hij. Ineens is hij zijn bezoek en de vragen zat. Het gesprek wordt grimmig. Zijn ogen staan hard en hij begint te schelden. Dit is dus wat de buurt bedoelt met ‘onberekenbaar’.

Gemeente met rug tegen de muur

De gemeente Delfzijl staat volgens locoburgemeester Jan Menninga met de rug tegen de muur. ,,Op vrijwillige basis kunnen wij een heleboel hulp bieden. Maar als het niet vrijwillig is, valt het onder andere wetgeving. De hulpverleningsinstanties zijn ermee bezig. Zij zijn nu aan zet en zij moeten hun werk doen.”

In het uiterste geval kan de burgemeester overgaan tot sluiting van de koopwoning. Maar zo ver is het nog niet. „Dat kan de burgemeester niet solo doen. Hulpverleningsinstanties en aangiften moeten daarvoor een basis geven”, aldus Menninga. ,,Als er beroep wordt aangetekend heb je anders grote kans dat je nat gaat.’’

Menninga vindt het heel vervelend voor de andere dorpsbewoners dat zij zich niet veilig voelen in hun eigen dorp. ,,Wij wisten van te voren niets over de problemen die de man in de gemeente Zaltbommel heeft veroorzaakt. Dat hoeft ook niet. Hij heeft blijkbaar voldoende financiële middelen en heeft hier gewoon een huis gekocht.”

De gemeente Zaltbommel heeft geen contact gehad met de gemeente Delfzijl over Kees D. „Hij heeft zijn woning vrijwillig verkocht, heeft zijn straf uitgezeten en mag gewoon ergens anders een woning kopen en daar gaan wonen”, laat een woordvoerder weten. „Op het moment dat hij uit detentie kwam was het ons niet duidelijk waar hij ging wonen. Meneer had reclasseringstoezicht en dit toezicht is overdragen.”

Volgens Menninga is er geen sprake van een afschuifbeleid. ,,Zaltbommel heeft het daar opgelost door het huis van hem te kopen. Dat is geen afschuiven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu