Buurt in Leek benauwd voor herhaling van vliegenplaag

De omheinde vuilstort bij Hummel Recycling op het Mulderspark in Leek: oorzaak van de vliegenoverlast van vorig jaar? Eigen foto

Bewoners van bedrijventerrein Diepswal in Leek zijn bang voor herhaling van de vliegenoverlast die zich zomer vorig jaar voordeed.

De vliegenplaag stak eind mei vorig jaar de kop op en duurde tot november. Bewoner Jurgen de Vries zegt de eerste huisvliegen in zijn kantoor al te hebben gesignaleerd. De vliegen- overlast was vorig jaar zomer een groot probleem. Naast voor de bewoners van De Diepswal ook voor de bewoners van aanpalende woonwijken. ,,We konden maandenlang geen raam openzetten. En ook even lekker buiten zitten in de tuin was er tijdens het mooie weer niet bij’’, zegt hij.

Corona maakt het extra zwaar

Als de vliegenoverlast zich dit jaar herhaalt, zijn de bewoners volgens De Vries extra gedupeerd. ,,Vanwege corona zijn we ertoe veroordeeld om thuis te blijven. Als je leven thuis wordt vergald door de vele vliegen is dat extra vervelend.’’

Na klachten bij de gemeente Westerkwartier kwamen vorig jaar meerdere instanties in actie om de vliegenplaag op Diepswal onder de loep te nemen. Op aandrang van de bewoners werd uiteindelijk de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit Wageningen als onafhankelijk expertisebureau in de arm genomen. Dit bureau wees drie bedrijven aan als de vermoedelijke veroorzakers van de vliegenplaag. Een van de drie bedrijven (HRM) is inmiddels vertrokken. De andere twee betroffen pluimveeverwerkingsbedrijf Heijs en Hummel Recycling.

Twijfel aan effectiviteit

Volgens de bewoners Jurgen de Vries en Marjan Klooster stelde het bedrijf Heijs inmiddels een beheersplan op met maatregelen om herhaling van de hinder te voorkomen. Hummel Recycling daarentegen liet vorige maand weten dat zij weigert hieraan mee te werken. In een brief noemt de adviseur van Hummel het ‘willekeur’ dat Hummel als enige bedrijf in de gemeente Westerkwartier wordt opgedragen aan plaagdierenbestrijding te doen. Het bedrijf trekt bovendien bij voorbaat de effectiviteit van de maatregelen in twijfel. In reactie liet de gemeente weten dat Hummel zich wel degelijk aan de ‘gemaakte afspraken’ moet houden.

Chemisch middel

Om ongedierte tegen te gaan, paste Hummel volgens de bewoners vorig jaar een chemisch bestrijdingsmiddel toe dat in de buitenlucht wettelijk niet is toegestaan. Milieuwethouder Hielke Westra (CDA) vrijdag niet in staat om namens de gemeente een reactie te geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu