Buurtbus Oostermoer stopt na 28 jaar

Buurtbus 505 van Buurtbusvereniging Oostermoer vertrok altijd vanaf de bushalte in Stadskanaal. Voortaan moeten busreizigers met de lijnbus. Foto: DvhN

Na 28 jaar pendelen tussen Stadskanaal en Gieten houdt buslijn 505 ermee op. De Buurtbusvereniging Oostermoer heeft steeds minder vrijwilligers en passagiers, de coronacrisis was de nekslag.

Dat zegt Anneke Huiting. Zij werd op haar 51ste vrijwilliger van het eerste uur, begon achter het stuur en is inmiddels al jaren voorzitter van de vereniging. ,,Het werd steeds lastiger om vrijwilligers te vinden’’, zegt ze.

Vooral jongeren bieden zich bijna niet meer aan om in hun vrije uren op de bus te zitten. De oudere chauffeurs (er mag gereden worden tot het 75ste levensjaar) werden daardoor niet vervangen.

Voor een aantal vrijwilligers is de coronacrisis aanleiding om te stoppen. De afgelopen periode reed de bus vanwege de crisis sowieso al niet, maar de vrijwilligers vrezen voor hun gezondheid mocht de bus wel weer gaan rijden.

Niet meer op boodschap in de bus

Bovendien zijn er steeds minder passagiers. ,,Wij vervoeren iedere week nog zo’n vijftig tot zestig passagiers, maar soms rijden we met een lege bus.’’ Daar zit weinig voldoening in en de sociale factor van het werk verdwijnt. ,,Het is wel jammer voor de ouderen die gebruikmaken van de bus om hun boodschappen te doen in Stadskanaal.’’ Ook werd de bus nog gebruikt door jongeren om naar school te gaan.

Het was geen makkelijke beslissing voor de vereniging. Huiting: ,,Wat weg is, komt niet meer terug.’’ De beslissing geeft de vrijwilliger na 28 jaar inzet wel rust. ,,Als je kijkt wat er allemaal op ons afkomt... Schermen in de bus, de pinautomaat en voor het OV-bureau stellen wij met zo weinig passagiers niets meer voor.’’

De sleutels van de bus zijn al ingeleverd, op 1 oktober heft de vereniging zich op.

Nieuws

Meest gelezen

menu