Buurvrouwen lappen Grote Appelstraat op

Tanja Meijer (rechts) en Josephine van de Beld bekijken met stratenmaker Mark en Merel (7) de plannen voor de aanpassingen in de Grote Appelstraat. Foto Peter Wassing

Met dank aan twee buurvrouwen wordt de Grote Appelstraat opgekalefaterd. De gemeente stopt 30.000 euro in het tweede Leefstraat-project in de binnenstad.

Automobilisten geven vaak nog een extra straal gas. Het lijkt volgens Tanja Meijer en Josephine van de Beld met regelmaat wel of hun Grote Appelstraat een racebaan is.

Plan

De twee buurvrouwen bedachten op verzoek van de gemeente Groningen een verbeterplan voor hun straat. Om te beginnen moet de snelheid uit de straat worden gehaald en is het hoog tijd voor meer groen en gezelligheid.

Hun allereerste plannen gaan terug naar het najaar van 2015. De vrouwen zagen een leuke natuurlijke speelplek voor kinderen wel zitten. Die kon in hun ogen mooi in het midden van de straat, op een groenstrook van 10 bij 6 meter, waar ook een grote populier staat. ,,Maar daar waren omwonenden het niet mee eens. Die waren bang dat het een hangplek voor jongeren zou worden of een plek waar zwervers op afkomen’’, zeggen Meijer en Van de Beld.

De plannen belandden in de la, tot een gesprek met gemeentelijk groenspecialist Laurens Stiekema hen weer opnieuw motiveerde. De buurvrouwen deden huis aan huis een oproep om verbeteringspunten voor de straat te benoemen en op een bewonersavond bij Meijer thuis werden met een clubje straatgenoten concrete plannen gesmeed.

Bankje

,,Onze buurvrouw Hennie van 92 wil dolgraag een bankje voor haar deur. Dat gaat er nu komen’’, zegt Meijer enthousiast. En behalve het ‘bankje van Hennie’, komen er nog drie fraai vormgegeven banken in de straat. ,,Ook een voor de medewerkers van kringloopwinkel Mamamini. Hoeven ze niet meer op koude stenen te zitten.’’

Gisteren zijn de eerste werkzaamheden gestart. Stratenmakers halen stoeptegels weg en leggen klinkertjes terug. Van de Beld: ,,De stoepen verdwijnen en de fietsenoverlast wordt aangepakt. Overal lagen fietsen en fietswrakken tegen bomen en heggen. Nu komen er nieuwe fietsenrekken die aan het zicht worden onttrokken door groene hagen. Door de bankjes, de plantenbakken en de nieuwe beplanting ziet het er niet alleen een stuk mooier uit, maar oogt onze straat straks veel nauwer, zodat auto’s er niet meer zo doorheen zullen racen.’’

Geld

De gemeente investeert 30 mille in het project. Dat geld is bedoeld voor de aanschaf van meubilair, plantenbakken, fietsenrekken, bestrating en nieuwe beplanting. Voor het onderhoud van de plantenbakken draaien de bewoners zelf op.

Het idee van een Leefstraat komt uit Gent, waar bewoners hun straat naar eigen inzicht inrichten of voorstellen doen om hun straat tijdelijk autovrij te maken. Vorig jaar werd een dergelijk burgerinitiatief in de Kleine Leliestraat beloond. Ook daar investeerde de gemeente 30.000 euro in voorzieningen om de straat autoluw en leefbaarder te maken.

Nieuws

Meest gelezen

menu