CDA in Groningen wil gratis lidmaatschap van sportverenigingen voor kinderen. 'Naar sport kijken als een zichzelf terugverdienende investering op de lange termijn'

Jalt de Haan. Foto: Eigen foto

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Groningen lanceert vrijdag een plan om verenigingssport in Groningen gratis toegankelijk te maken voor kinderen. Het initiatief moet ervoor zorgen dat sporten op termijn net zo vanzelfsprekend en publiek toegankelijk wordt als onderwijs.

In het plan van het CDA, dat onderdeel is van zijn programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022, krijgen alle Groningse kinderen tot de leeftijd van 18 jaar de kans om gratis te sporten – tot een maximale contributie van 300 euro per jaar.

De partij is van plan hier enkele miljoenen per jaar in te investeren en is ervan overtuigd dat dit zich op lange termijn terugverdient in lagere zorgkosten en een vitalere samenleving. ,,De zorgkosten lopen op en in 2020 had 50 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht”, licht lijsttrekker Jalt de Haan toe.

,,Wij geloven dat sport één van de manieren is om deze tendens te breken. Daarvoor zetten we in op de Groningse jeugd, omdat uit onderzoek blijkt dat wanneer je jong begint met sporten de kans groot is dat je dit ook de rest van je leven zal blijven doen.’’

Sportbegroting verder verhogen

In het verlengde van de vrijstelling van contributie voor kinderen wil het CDA de gemeentelijke sportbegroting verder verhogen om sportverenigingen in staat te stellen achterstallig onderhoud in te lopen, noodzakelijke investeringen te doen en daarnaast meer binnen- en buitensportlocaties te creëren.

De Haan: ,,We moeten echt op een geheel andere manier naar sport gaan kijken. Niet als een kostenpost op de korte termijn, maar als een zichzelf terugverdienende investering op de lange termijn.”

Nieuws

menu