CDA wil samenwerkingscontract tussen omstreden Chinees onderwijsinstituut en RUG openbaar

Het Confucius China light festival in 2011 in De Hortus in haren. Foto DUNCAN WIJTING / DvhN

De Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Groningen moeten zich nog een keer achter het hoofd krabben of ze de samenwerking met het Chinese Confucius Instituut willen verlengen. Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA) dringt hier op aan. De instituten liggen elders in de wereld onder vuur, onder meer omdat ze als propagandamachines van China worden gezien.

Zo werd de directeur van het instituut dat met de Vrije Universiteit in Brussel samenwerkte op verdenking van spionage over de grens gezet.

Het Groningen Confucius Institute is een stichting en opgericht in 2011 door de RUG, Hanzehogeschool en de gemeente Groningen. Burgemeester Koen Schuiling is bestuursvoorzitter. Van der Molen en partijgenoot Martijn van Helvert stelden Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs en Cultuur. Van der Molen: ,,We wilden onder meer weten of het samenwerkingscontract vertrouwelijk is. We hebben begrepen van niet. Mijn advies is dan ook dit openbaar te maken.’’

FBI waarschuwde voor spionage bij instituten in VS

Het instituut geeft taalcursussen en stimuleert de ontwikkeling van Chinees als vak op school om zo de verstandhouding tussen Nederland en China te verbeteren. Ook promoot het festivals en tentoonstellingen die de Chinese cultuur tonen en het ondersteunt Nederlanders die vragen hebben over zakendoen in of met China. Wereldwijd zijn er circa vijfhonderd Confucius Instituten.

Het instituut werkt nauw samen met de Communication University of China en wordt ondersteund door Hanban, de Chinese organisatie van Confucius Instituten die direct onder het Chinese ministerie van Onderwijs valt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde ze eerder tot ‘buitenlandse entiteiten’. Een aantal universiteiten in de VS stopte de samenwerking nadat de FBI waarschuwde voor diefstal van intellectueel eigendom en spionage via de instituten.

Vraagtekens bij verlenging samenwerking met Chinees onderwijsinstituut

Nederland telt nu nog twee instituten, in Groningen en in Maastricht. De universiteit van Leiden maakte aan de samenwerking een einde, omdat ‘de activiteiten niet meer aansluiten bij de Chinastrategie’. Van der Molen en Van Helvert maken zich onder meer zorgen over een verborgen agenda van het onderwijsinstituut en de academische vrijheid. Van der Molen: ,,Er zijn genoeg signalen, ook uit andere landen. Ik zeg niet dat het in Nederland zo is, maar dit is wel iets wat we in de gaten moeten houden. Ik kan Groningen niks verbieden, maar ik zou wanneer ze naar de verlenging van het contract kijken uitgaan van ‘nee, tenzij …’ en niet van ‘ja, mits …’’’

De twee Kamerleden stelden ook vragen over de naamsverandering van Hanban in ‘Center for Language Education and Cooperation’. Volgens de minister is de aanleiding: ‘Het ziet ernaar uit dat de naamswijziging gezien moet worden als een reactie op de negatieve publiciteit rond en kritiek op de Confucius Instituten, met name in de VS waar tientallen (van in totaal bijna 100) Confucius Instituten inmiddels zijn gesloten.’

Woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente Groningen laat weten dat het samenwerkingscontract binnenkort in het bestuur van de stichting wordt besproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu