Asielzoekers uit de noodopvang in Zuidbroek gaan naar Nijmegen. Uit Ter Apel zijn 50 personen naar Geleen gebracht. grootste problemen even opgelost. 'Maandag kijken we verder'

Het Rode Kruis zette eerder deze week noodaccommodatie op bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om asielzoekers in op te vangen. In de nacht van dinsdag op woensdag dreigden asielzoekers de nacht buiten te moeten doorbrengen bij gebrek aan opvang. De noodaccommodatie is inmiddels weer weggehaald. Foto: ANP/Vincent Jannink

De honderd asielzoekers in de crisisnoodopvang in de Eurohal in Zuidbroek gaan met de bus naar Nijmegen. Dat heeft het COA vrijdagavond bekend gemaakt. Ook zijn er 50 asielzoekers uit Ter Apel met een bus naar Geleen gebracht.

In beide gevallen gaan de vluchtelingen naar plekken in de Oekraïne-opvang die niet worden gebruikt. Volgens het COA krijgt de overbelaste asielopvang in Ter Apel nu weer een beetje lucht. ,,De reguliere uitstroom van asielzoekers vanuit Ter Apel naar vrijkomende plaatsen elders in het land, samen met de verwachting dat de gemiddelde instroom in het weekeind lager is dan door de week, zorgen er voor dat Ter Apel zo weer voldoende opvangplekken heeft. Maandag kijken we weer verder’’, zegt woordvoerder Jacqueline Engbers van het COA.

De asielzoekers in Zuidbroek, onder wie veel kleine kinderen, hebben een dag en een nacht in de Eurohal doorgebracht.

Premier Rutte zei vrijdag dat hij zich diep schaamt voor de opvang van asielzoekers in Nederland. Volgens hem is duidelijk dat de asielketen ‘totaal overspannen’ is. Het Rijk wil gemeenten dwingen om beter mee te werken aan de opvang. ,,Vormen van meer dwang zijn onvermijdelijk’’, aldus de premier.

Nieuws

menu