COA heeft in de eerste helft van dit jaar 2000 extra plekken voor asielzoekers nodig

Het grote asielcentrum in Ter Apel is een van de opvanglocaties in Groningen en Drenthe Foto: Boudewijn Benting

Het COA heeft in de eerste helft van dit jaar ruim 2000 extra opvangplekken nodig omdat enkele locaties de deuren sluiten.

Die sluiting is het gevolg van aflopende contracten met gemeenten.

Met andere gemeenten wordt momenteel nog gesproken over het langer openhouden van asielzoekerscentra. ,,Als die gesprekken niet succesvol verlopen, wordt het aantal gezochten plekken groter, het kan dan oplopen tot ruim 5000’’, zegt woordvoerder Leon Veldt van het COA.

Minder vluchtelingen vanwege de coronacrisis

Het aantal van 2000 extra opvangplekken ligt overigens lager dan eerdere ramingen. Dat heeft volgens Veldt onder meer te maken met het coronavirus. Vanwege de pandemie zijn minder vluchtelingen naar Nederland gekomen dan verwacht. Een tweede oorzaak is dat het COA met verschillende gemeenten al overeenkomsten over het openhouden van een azc kon verlengen. In het geval van Musselkanaal ging het om de heropening van een azc.

In de azc’s in Nederland verblijven momenteel ruim 27.000 mensen. Ruim 19.000 onder hen zijn asielzoekers, bij meer dan 8000 gaat het om statushouders, mensen die mogen blijven maar nog geen woning in een gemeente toegewezen hebben gekregen.

In Groningen en Drenthe heeft het COA 9 locaties: het grote asielcentrum in Ter Apel, de opvanglocaties in Musselkanaal, Delfzijl, Emmen, Hoogeveen, Assen en Zweeloo, een locatie voor statushouders in Eelde en het voormalige Nescio Hotel in Haren waar mogelijk met het coronavirus besmette asielzoekers worden opgevangen.

Nieuws

Meest gelezen

menu