Het COA krijgt met passen en meten de bezetting van de noodlocaties voor Afghaanse vluchtelingen rond: 'Soms worden verlofdagen ingeleverd, zoveel hart hebben medewerkers voor de zaak'

Hoewel het krap is, lukt ‘t het COA momenteel nog steeds om met het huidig personeelsbestand de bezetting van de noodlocaties voor Afghanen rond te krijgen.

Op de noodlocaties voor Afghanen, waaronder die in Zoutkamp, werken tientallen COA-medewerkers

Op de noodlocaties voor Afghanen, waaronder die in Zoutkamp, werken tientallen COA-medewerkers Foto: ProNews

Dat zegt woordvoerder Leon Veldt. ,,Al is het natuurlijk wel passen en meten en worden alle zeilen bijgezet, met steun van het ministerie van Defensie.’

Het COA heeft ruim 2500 mensen in dienst die zich bezighouden met de opvang van vluchtelingen in de 60 asielzoekerscentra die Nederland heeft. Die azc’s zitten nagenoeg vol, waardoor het personeel daar hard nodig is.

En nu komen daar ook nog de noodopvangvoorzieningen voor Afghaanse evacués bij. Eind vorige week werd die in Zoutkamp geopend, deze week volgden Zeist en Ede en binnen enkele dagen wordt ook de locatie Heumensoord bij Nijmegen in gebruik genomen.

Tientallen medewerkers

,,Op die vier plekken zijn in totaal tientallen van onze medewerkers actief’’, zegt Veldt. ,,Ze werkten tot dan toe op andere locaties, waardoor daar nu dus gaten ontstaan. Maar we redden het om al het werk goed te blijven verrichten. Ook omdat medewerkers zoveel hart voor de zaak hebben dat soms verlofdagen worden opgeofferd. Nieuwe vacatures uitschrijven, nee, dat hoeft op dit moment niet.’’

Het COA kan daarbij overigens ook een beroep doen op ruim 1100 vrijwilligers. ,,Zij zijn erg belangrijk’’, benadrukt Veldt. ,,Maar het echte opvangwerk is en blijft toch een zaak van COA-personeel.’’

De medewerkers krijgen mogelijk de komende weken met nog meer opvanglocaties voor Afghaanse vluchtelingen te maken. ,,Daar blijven we naar zoeken. Zoals we ook blijven zoeken naar meer ruimte en extra opvangplekken voor ‘reguliere’ vluchtelingen. Want ook daar hebben we behoefte aan.’’ In de ‘gewone’ azc’s verblijven momenteel ruim 27.000 mensen.

Musselkanaal

Het COA heeft in zijn zoektocht naar extra plekken voor reguliere vluchtelingen overigens een gewillig oor gevonden bij de gemeente Stadskanaal. Burgemeester en wethouders hebben besloten het aantal toegestane bewoners van het azc in Musselkanaal tijdelijk te verhogen van 428 naar 449.

Het aantal Afghaanse vluchtelingen in Nederland is inmiddels als gevolg van de vluchten met evacués binnen enkele dagen bijna verdubbeld. Voordat de evacuaties op gang kwamen, zaten in de Nederlandse azc’s 1300 Afghanen. Nu zijn daar zo’n 1200 bij gekomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu