COA zoekt duizenden asielplekken in heel Nederland

Het asielcentrum in Ter Apel is de groots opvanglocatie van het COA in Nederland. Foto: Archief/ Boudewijn Benting

Het COA heeft, ondanks een geringere instroom van vluchtelingen in de afgelopen maanden vanwege de coronacrisis, nog steeds duizenden extra opvangplekken nodig.

De huidige opvanglocaties in Nederland zitten namelijk vol, met in totaal bijna 27.000 vluchtelingen. ,,En momenteel zien we weer een stijging van het aantal asielzoekers’’, zegt landelijk COA-woordvoerder Fabian Paardekooper. Het COA houdt er rekening mee dat die stijging aanhoudt en dat bovendien veel statushouders niet meteen een woning krijgen en daardoor langer in een azc blijven waardoor de ‘doorstroming’ stagneert.

Isolatie- en quarantaineplekken

Dat zijn allemaal redenen voor het COA om te streven naar de duizenden nieuwe opvangplekken. Het praat daartoe met verschillende gemeenten in den lande over nieuwe opvanglocaties.

,,Heel urgent is daarbij de behoefte aan isolatie- en quarantaineplekken in verband met de coronacrisis’’, zegt Paardekooper. ,,We zoeken locaties waar mensen bij grote uitbraken tijdelijk naar toe kunnen.’’

Vorig jaar trok het COA ook al aan de bel over het gebrek aan opvangcapaciteit. In de periode erna werden zevenhonderd nieuwe opvangplekken gerealiseerd. Ook werd met enkele gemeenten waarin een azc staat, afgesproken dat die opvanglocatie langer kan blijven. Bovendien ‘won’ het COA nieuwe plekken door de heropening van het azc in Musselkanaal.

In het Noorden heeft het COA momenteel twaalf asielcentra. Daaronder ‘s lands grootste, dat in Ter Apel, dat tweeduizend mensen kan herbergen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu