CVW verdient meer aan aardbevingsschade

In augustus 2016 werd de receptie van het Centrum Veilig Wonen in Appingedam bezet door dertig leden van de Groninger Bodem Beweging, die ontevreden waren over de schadeafhandeling. Foto Corné Sparidaens

De afhandeling van aardbevingsschade en versterking in Groningen is nog steeds lucratief voor het Centrum Veilig Wonen. Dat verdiende er vorig jaar 2,5 miljoen mee.

De winst was in 2017 zelfs hoger dan in het voorgaande jaar, toen het in Appingedam gevestigde CVW 2,4 miljoen euro overhield na aftrek van belastingen. De omzet was met 54,1 miljoen euro ook fors hoger dan in 2016 (38,9 miljoen). Dat blijkt uit het jaarverlsag over 2017.

Winst naar aandeelhouders

Van de winst wordt de helft uitgekeerd, zeer waarschijnlijk aan de beide aandeelhouders. Dat zijn het schadebedrijf CED (45 procent) en ingenieursbureau Arcadis (55procent) .

Gemiddelde telde het centrum afgelopen jaar bijna 350 medewerkers. Tweehonderd van hen zijn in vaste dienst, de rest wordt ingehuurd als zzp’er, uitzendkracht of is in Appingedam gedetacheerd. Eind 2017 waren er overigens 466 mensen in dienst bij het CVW.

De toekomst van het CVW is overigens ongewis. Sinds begin dit jaar is de schadeafhandeling overgenomen door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Ook bij de ruim 6.000 oude schades die nog bij de NAM in portefeuille waren, zit het werk van het CVW erop nu die dossiers allemaal zijn afgehandeld of overgedragen aan de Arbiter.

Betaald door NAM

Wel speelt het centrum nog een rol bij de bouwkundige versterking van huizen in het aardbevingsgebied. Ook zijn er afgelopen jaar vijfduizend panden door CVW-medewerkers geïnspecteerd.

Het CVW, dat sinds 2015 actief is, wordt betaald door opdrachtgever NAM, op basis van voorafgemaakte afspraken. Dat contract loopt nog tot eind volgend jaar. De NAM wil met de Nationaal Coördinator Groningen afspraken maken over de verdere aansturing van het CVW. Het gasbedrijf heeft aangekondigd meer op afstand van de organisatie in Appingedam te willen opereren.

‘Bloedgeld’

Dat het CVW winst maakt in het aardbevingsgebied, leidde vorig jaar en in 2016 tot ophef. Verschillende partijen beschuldigen de organisatie van het maken van winst over de rug van Groningers en spraken van ‘bloedgeld’.

Dat het aardbevingsdossier gevoelig ligt, merkte het CVW in 2017 verschillende malen. Zo werd de balie regelmatig bezocht door boze bewoners, waren er enkele demonstraties op het parkeerterrein van het CVW en ook werd de receptie een middag bezet door ontevreden gedupeerden. In een paar gevallen werd aan bezoekers een gebiedsverbod opgelegd.

Om medewerkers bij te staan worden anti-agressietrainingen gehouden en is er een interventieteam opgericht, dat medewerkers kan beschermen tegen ‘agressieve bewoners’. Ook is de receptie anders ingericht voor de veiligheid van medewerkers.

Nieuws

Meest gelezen

menu