Café De Blauwe Engel wordt café 't Vaatje

Tot op de dag van vandaag hangt de neonreclame van De Blauwe Engel boven de verlaagde entree van wat ooit een horecasalon was en nu al jaren als feestcafé te boek staat. Niet lang meer, want Jeroen de Vries heeft de zaak overgenomen en schroeft de lichtbak nog deze maand van de gevel, met alle respect voor het opmerkelijke verleden.

Jeroen de Vries is al regelmatig in De Blauwe Engel die hij eind deze maand omdoopt in café ‘t Vaatje

Jeroen de Vries is al regelmatig in De Blauwe Engel die hij eind deze maand omdoopt in café ‘t Vaatje

Dat de naam na 40 jaar verdwijnt, is een logische keuze. De Vries heeft 19 jaar het café ’t Vaatje in de Poelestraat gehad, maar moest vorig jaar geheel tegen zijn zin het huurpand naast de entree van de Naber Passage verlaten. De gemeente eiste haar bezit op om ruimte te creëren voor de nieuwbouw van pizza- en pastarestaurant Vapiano.

,,Ik heb vorig jaar naarstig gezocht naar een pand waarin ik ’t Vaatje kon voortzetten. Dat is niet gelukt. Ik ben enorm blij dat ik anderhalf jaar later toch De Blauwe Engel kan overnemen en de oude vertrouwde naam ’t Vaatje weer op de gevel kan zetten. Het oude interieur heb ik bewaard, sterker nog, ik heb ook de deuren van de toiletten niet weggegooid. Daarin is 19 jaar geschiedenis van ’t Vaatje gekrast.’’

Ook in de eerste uren van de avond

Jeroen de Vries bestiert samen met partner Irene van der Velde ook dinercafé Diep. Veel hoeft hij in De Blauwe Engel niet te doen om de specifieke sfeer van ’t Vaatje terug te laten keren. ,,De zaak is iets groter, maar in grote lijnen is de vorm hetzelfde. We gaan wat meer gezelligheid brengen en hopen ook in de eerste uren van de avond gasten te trekken. De Blauwe Engel is nu vooral een nachtcafé waar het feest tot in de vroege uurtjes door kan gaan.’’

De demontage van de neonreclame van De Blauwe Engel moet voor oudere Stadjers en memorabel moment zijn. Huizenga opende de zaak in 1975 met de bedoeling een bijzondere horecasalon onder De Drie Gezusters te stichten waar kunstenaars, journalisten en opmerkelijke lieden elkaar konden ontmoeten. Hij liet het etablissement indertijd openen door dichter Belcampo.

Podium en piano

Vooral het interieur, met een klein podium en een piano, en de gastvrijheid van kastelein Koos Huizenga sprak de bezoekers aan. Hilarisch waren de avonden als musici van het salonorkest Pluche spontaan optraden of Jean Pierre Rawie een van zijn gedichten declameerde. Een lang leven was het saloncafé niet beschoren. De tanende belangstelling noopte Huizenga te vertrekken om zich daarna te storten op even roemruchte cafés als Wolt- hoorn & Co. en café-sociëteit De Sleutel aan de Noorderhaven.

Na het vertrek van Huizenga uit het souterrain aan de Grote Markt veranderde de zaak in rap tempo van karakter. De overname indertijd door wijlen Sjoerd Kooistra betekende het definitieve einde van de bijzondere stijl. De toevoeging ‘Feestcafé’ aan de naam trok publiek dat niets moest hebben van de ingetogen sfeer. Een aanzienlijk deel van het bijzondere interieur en de plafondschilderingen zijn indertijd overgebracht naar De Sleutel.

Jeroen de Vries wil op 23 november de eerste gasten ontvangen. De oude lichtbak wil hij als herinnering ergens binnen monteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu