Café De Minnaar in Groningen overgenomen door uitbaters café Mulder; De Minnaar heeft wel een terras

Anja Wassenaar neemt afscheid van cafe de Minnaar. Foto: Siese Veenstra

De Minnaar van de Rozenstraat is niet alleen een café met een mooie naam, het heeft ook een heel divers publiek. Anja Wassenaar zegt haar café met een beetje liefdesverdriet vaarwel. ,,Het is in goeie handen’’, zegt ze over haar opvolgers Floris en Larissa Brummel-van Duuren van café Mulder.

Bijna een kwarteeuw zwaaide Anja Wassenaar (51) de scepter in café De Minnaar aan de rand van het Noorderplantsoen in Groningen. ,,Vandaag heb ik 24 jaar verkering met De Minnaar’’, zegt ze. ,,En nu maak ik het uit.’’

Ze werkte na een afgebroken studie psychologie in tal van horecazaken in de stad. Huis de Beurs, Chez Dré, De Smederij, café Koekkoek: ze rende er de benen onder haar lijf vandaan om geld te verdienen zodat ze de wereld kon zien.

Bij café Koekkoek deed ze ook de personeelsplanning en de drankenbestelling. Zou ik, mijmerde ze, niet gewoon een cafeetje voor mezelf kunnen beginnen.

Charmant cafeetje

Ze was 27 jaar en hoorde dat café De Bascule in de Kleine Rozenstraat over te nemen was. Ze viel voor het charmante café en bijbehorend terras, doopte het De Minnaar en gaf een openingsfeestje op 15 augustus 1996, de avond voor cultureel festival Noorderzon los ging.

Sloten de barretjes in het Noorderplantsoen, dan wist het Noorderzonpubliek gemakkelijk de weg naar De Minnaar te vinden. De straat stond nachtenlang vol drinkende mensen, de drukte werd jarenlang gedoogd.

Huiskamer vol bekenden

,,Dat dat kon was geweldig, maar ik heb evengoed genoten van de kleine persoonlijke gesprekjes aan de bar’’, zegt Anja. ,,Dit is een huiskamer vol bekenden, waar mijn moeder van 80 een wijntje komt drinken, waar gezinnen spelletjes doen en waar buurtbewoners net zo gemakkelijk aanschuiven als studenten en docenten van de universiteit.’’

In het begin stond ze zes dagen per week achter de bar, deed de administratie, de inkoop, de schoonmaak. Toen de loop erin zat, nam ze een beetje gas terug. Bovendien kreeg ze twee kinderen.

In de loop der tijd ontdekte ze dat ze andere dingen wilde doen om het café leuk te blijven vinden. ,,Hoe leuk ik De Minnaar ook vind; het is ook een herhaling van zetten.’’ Bovendien is ze zelf geen kroegtijger meer. Corona gaf haar het extra zetje. ,,En ik ben superblij met de nieuwe eigenaren.’’

Verknocht aan café Mulder

Dat zijn per 1 oktober Floris en Larissa Brummel-van Duuren (50 en 47). Ze zijn sinds 2010 het gezicht van café Mulder in de Ellebogenbuurt. Dat staat te koop, maar zo lang de verkoopprocedure loopt, runnen ze Mulder en De Minnaar tegelijkertijd.

 

Zoals Anja verknocht is aan De Minnaar, zo zijn zij dat aan Mulder. ,,We houden van de huiselijke sfeer, van de mensen die bij ons komen, van het gesprek. We hebben relaties zien ontstaan en zien stuklopen. De meest uiteenlopende bandjes hebben in Mulder gespeeld.’’

Ze vinden beide cafés op elkaar lijken, alleen heeft De Minnaar iets wat Mulder niet heeft. Een terras. Helemaal in coronatijd is dat van belang.

Bring your own dish

Floris en Larissa horen geregeld dat ze een gewaagde stap zetten door in de coronacrisis een nieuw café te kopen. De crisis houdt ze niet tegen, zeggen ze. ,,In 2010 was het kredietcrisis en stapten we in Mulder. Juist in moeilijke tijden let je goed op. Corona gaat ook een keer voorbij. Ik heb er alle vertrouwen in’’, zegt Larissa.

Ze zal de Ellebogenbuurt missen, het contact met nabijgelegen zaken als De Wolthoorn en Bellami’s. Maar andere, nieuwe dingen staan hen te wachten in De Minnaar. Bring your own dish bijvoorbeeld. ,,Bezoekers kunnen dan eens per week bij ons eten, ze nemen hun eigen bord en bestek mee. Koks uit onze vriendenkring willen graag koken.”

Nieuws

menu