Café De Sleutel: geen bier maar brocante

Ineke de Boer verkoopt tijdelijk antiek vanachter de toog. Foto: Geert Job Sevink

De stilte is vanaf vandaag verleden tijd in café De Sleutel in Groningen. Het wordt een antiek- en brocantewinkel. Tijdelijk.

Ze vindt het zonde. Dat mooie café, groot gemaakt door kastelein Koos Huizenga, dat daar prachtig staat te zijn aan de Groningse Noorderhaven, maar geen mens die er een voet over de drempel zet.

Dat moet anders, vond uitbater Ineke de Boer van café De Sleutel. Ze peinsde over een manier om iets met de zaak te doen, ondertussen verkaste haar moeder naar een verzorgingshuis en besteedde ze veel van haar vrije tijd aan het opruimen van haar ouderlijk huis.

En trof me daar een spullen!

Antiekverzamelaars

,,Mijn ouders hebben hun hele leven antiek verzameld. Als kinderen hebben wij er wat spullen uit gekozen, maar er was nog zo veel over. Wie ga ik bellen, dacht ik. Het werd Erik Boerma van de Antiekhoeve in Uithuizen. Maar hij kon niks voor ons betekenen. Het staat zo vol bij hem, hij krijgt zo veel binnen terwijl de aanloop veel minder is.’’

En toen viel het kwartje. Waarom zou ze van De Sleutel geen tijdelijke antiekwinkel maken? ,,Geen bier, maar brocante’’, zegt De Boer.

Ze legde contact met de gemeente. Ja, het was best mogelijk. Zo gezegd, zo gedaan: De Sleutel is tijdelijk z’n drank- en horecavergunning kwijt en is de afgelopen dagen ingericht als antiekzaak.

Drie standhouders

In het proeflokaal en het café staat een standhouder, in de sociëteit staat er eentje en boven is plek voor een derde. ,,Ik verkoop de spullen van m’n moeder, Erik Boerma heeft een eigen ruimte en een antiekhandelaar uit Smilde is nummer drie’’, zegt De Boer.

Ze laat slechts een handjevol mensen per half uur binnen, in verband met corona. ,,We hebben een streng deurbeleid, handschoentjes, noem maar op. Publiek komt via de voordeur binnen en gaat er via de achterdeur uit.’’

Mensen zien

Ze is opgetogen. ,,Eindelijk ga ik weer mensen zien, ik ben zo blij als een kind!’’ Ze vond het acht lange weken, maar deze tijdelijke invulling van haar zaak verzet haar zinnen. Ze is druk aan het inrichten. Schilderijtjes, koper, kristal, serviesgoed, Perzische tapijten, lampen - alles is te koop bij De Sleutel.

Maar geen bier. Geen koffie.

Nog niet. Ze is blij met het vooruitzicht op 1 juni weer te mogen tappen, al is het op kleine schaal. ,,Maximaal 30 man in de zaak’’, verzucht ze. En dan: ,,Ach, lekker overzichtelijk.’’

Open

De Sleutel is vrijdag en zondag voor het eerst geopend als antiekwinkel, van 13 tot 18 uur. Meer informatie: cafedesleutel.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu