Officier van justitie gelooft niks van camera die zou bewijzen dat verdachte geen fles port uit de Jumbo stal. 'Beelden van rellende Palestijnen op de Gazastrook geven ook niet de werkeljkheid weer'

Wekelijks worden mensen veroordeeld op grond van camerabeelden, al jaren een beproefd opsporingsmiddel van de politie. Maar volgens officier van Justitie Roelof de Graaf laten de beelden niet altijd de werkelijkheid zien.

Vrouw Justitia in de rechtbank van Groningen.

Vrouw Justitia in de rechtbank van Groningen. Foto: Rob Zijlstra

Er zijn nog maar weinig winkels en winkelstraten waar ze niet hangen: camera’s. Verdachten, bijvoorbeeld van winkeldiefstallen, willen nog wel eens ontkennen, maar buigen het hoofd nadat ze worden geconfronteerd met camerabeelden. Dan is er geen ontkennen meer aan.

Camera’s registeren niet de werkelijkheid

De politie zou in de opsporing niet meer zonder kunnen. Maar volgens officier van justitie Roelof de Graaf kunnen de beveiligingscamera’s naar het land der fabelen: wat camera’s registeren is niet altijd de werkelijkheid.

De Graaf zei dit dinsdag in de rechtszaal tijdens een strafzaak rond een winkeldiefstal van een fles port.

De verdachte, de 55-jarige Marinus, zou bij een vestiging van de Jumbo in Groningen een fles port hebben gestolen. De verdachte, een veelpleger, ontkent. Hij wilde misschien wel wat stelen, maar voelde nattigheid. Zonder goederen verliet hij daarom de winkel, zei hij. Bij de uitgang werd hij door medewerkers die hem in de gaten hielden de winkel echter weer ingeduwd en overmeesterd. Een en ander ging gepaard met een worsteling. Camera’s registeren het.

Verdachte maakt geen schijn van kans

De verslaafde Marinus maakte geen schijn van kans. In afwachting van de komst van de politie zaten twee Jumbomannen gedurende tien minuten op Marinus. Na de komst van de politie volgde opnieuw geworstel (waarbij Marinus een dreun in het gezicht kreeg) en werd hij geboeid met spuugkap afgevoerd.

De politie maakte proces-verbaal op en schreef dat op het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen een fles port uit de kleding van Marinus werd gehaald, het bewijs voor de diefstal.

Tijdens de rechtszaak, in december, trekt strafrechtadvocaat Johan Keizer de lezing van de politie en de officier van justitie in twijfel. Hij stelt dat een fles onder de jas een worsteling niet kan overleven, dan wel niet onopgemerkt kan blijven. Bij de aanhouding is Marinus gefouilleerd: geen fles port.

Er is reden om te twijfelen

In de rechtszaal worden camerabeelden getoond van de aanhouding. De beelden onderstrepen de lezing van advocaat Keizer. Officier van justitie De Graaf erkent dat er reden is om te twijfelen. Hij verzoekt om een nader onderzoek. De rechters vinden dat een goed idee.

Deze week werd de strafzaak voortgezet. De agent van het proces-verbaal meldt nu dat de fles port niet op het politiebureau tevoorschijn kwam, maar bij de aanhouding in de winkel uit de kleding van Marinus is gehaald. De Graaf tegen de rechters: ,,Zo. De waarheid ligt nu op tafel.’’ Tegen de aanwezige journalisten in de zaal: ,,Het zou de pers sieren om dit ook zo op te schrijven.’’

Waarom de hoofdagent eerst onder ambtseed noteerde dat de fles port op het politiebureau tevoorschijn kwam werd niet uit de doeken gedaan.

Nergens is te zien wat de agent beweert

Marinus blijft ontkennen, advocaat Johan Keizer zegt dat de politieman zich wederom moet hebben vergist (,,ze hebben het ook druk’’). Hij verwijst nogmaals naar de camerabeelden. ,,Alles is geregistreerd, nergens is te zien wat de agent beweert. Geen fles port.’’

De camerabeelden zijn voor de verdachte ontlastend, de beelden leveren nu eens niet het bewijs, maar het tegendeel.

Een officier van justitie hoort ook oog te hebben voor feiten die in het belang zijn voor de verdachte. En twijfel dient uit te pakken in het voordeel van de verdachte, omdat ook het Openbaar Ministerie niet wil dat iemand wordt veroordeeld voor iets wat hij niet heeft gedaan.

Palestijnen op de Gazastrook

Officier van justitie Roelof de Graaf ziet het anders. Hij verwijst naar het boek van Joris Luyendijk, naar Het zijn net mensen.

Daarin staat volgens De Graaf dat beelden van rellende Palestijnen op de Gazastrook vaak niet echt zijn. Er wordt even een uurtje gereld omdat er camera’s zijn en daarna gaan de Palestijnen in de Gazastrook vrolijk over tot de orde van de dag. ,,Maar op basis van de camerabeelden denkt de wereld dat er oorlog in het Midden-Oosten is. De camerabeelden geven niet de werkelijkheid weer.’’

De waarheid

De stap van de Gazastrook naar de Jumbo aan de Oosterstraat in de Groninger binnenstad is voor de officier van justitie zo gemaakt. Hij eist de twee jaar durende veelplegersmaatregel (isd) tegen Marinus.

De rechtbank komt over twee weken met de waarheid.


.

herstel: In een eerste versie werd de advocaat aangeduid als Jeroen Keizer. Zijn naam is Johan Keizer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu