Camera's in Nieuwstad Groningen

Foto: Archief DvhN - Catrinus van der Veen / Nieuwstad

De gemeente Groningen kijkt met argusogen naar camera's die deze week zijn opgehangen in de Nieuwstad.

De gemeente Groningen kijkt met argusogen naar camera's die deze week zijn opgehangen in de Nieuwstad.

De camera's werden donderdag opgehangen. Roelof van der Wijk zegt namens de exploitanten in de Nieuwstad: ,,Ze hangen er puur als een stukje veiligheid naar onszelf toe.'' Volgens Van der Wijk heeft de komst van de elektronische ogen niets te maken met het beëindigen van de prostitutie in het A-kwartier. ,,We willen achteraf kunnen zien wat er is gebeurd als er een incident is.''

Privacy
De camera's doen volgens de exploitanten ook geen inbreuk op de privacy van mensen in de straat. ,,Wat dat betreft hebben wij ons ook te houden aan de wet. De camera's zijn puur gericht op de gevels van onze panden.'' De beelden worden zeven dagen bewaard en dan overschreven, aldus Van der Wijk.

In de gaten
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de camera's daar nauwlettend in de gaten worden gehouden. Camera's in het particuliere domein zijn heel anders dan camera's op de openbare weg. ,,We letten er heel scherp wat de camera's precies in beeld brengen'', aldus de zegsman van de gemeente.

De gemeente heeft de regels voor prostitutie aangescherpt. Een van de voorwaarden is dat eigenaren van seksbedrijven in de buurt moeten zijn om in te kunnen grijpen als er iets gebeurt. ,,We bedoelen daarmee dat men fysiek in de buurt is. We gaan er niet mee akkoord als de camera's worden gebruikt om aan deze voorwaarde te voldoen.''

Heet hangijzer
Camera's in de openbare ruimte zijn in Groningen een heet politiek hangijzer. In de binnenstad hangen er veertien. De komst van die veertien had al heel wat voeten in de aarde. Verzoeken om uitbreiding leverden in het stadhuis felle debatten op tussen voorstanders (‘als je niks te verbergen hebt, maakt het ook niet uit dat er camera's hangen') en tegenstanders (‘te grote inbreuk op de privacy van mensen').

Een jaar geleden werden er camera's opgehangen in het A-kwartier. Dat gebeurde na een reeks geweldsincidenten die nauw verband hielden met handel in drugs in het gebied. Sinds 1 januari is prostitutie op deze plek niet meer toegestaan. De ‘warme buurt' in Groningen is nu geconcentreerd in de Nieuwstad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu